Nyár van, vagyis egyre több finom gyümölcsöt lehet kapni a piacon, és jöhetnek a hideg gyümölcslevesek is. Szerencsére, nálunk ez a kedvenc, erre senki nem húzza a száját. Lehet benne málna, meggy, barack, csak legyen hideg, és legyen jó fűszeres. A te gyümölcslevesedbe csak olyan gyümölcsöket tegyél, amit szeretsz, és nyugodtan kísérletezz!
Gyümölcsleves
Hozzávalók:
- gyümölcsök
- víz
- citrom
- kicsi cukor
- fahéj rúd
- tejföl
- egy csipet liszt
- szegfűszeg
- pici só
Én a gyümölcsöket vízzel felengedve felteszem főni, adok hozzá egy csipet sót, ízlés szerint cukrot, és amikor forrni kezd, akkor behabarom a liszttel és a tejföllel. Mivel irtózom a csomóktól, ezért előtte a tejfölt és a lisztet a leves levével összeturmixolom, és úgy öntöm bele a fazékba. Mehet bele a citrom, vagy a leve, és a darabos fahéj, szegfűszeg. Egy rottyanás után leveszem a tűzhelyről, és tálalásig hűtöm.
Tepsis krumpli
Ezzel párhuzamosan készül a második fogás, általam tepsis krumplinak nevezett, valójában inkább a brassóira hajazó étel, ami húsz perc alatt megvan, és most lehet újkrumpliból is csinálni.
Hozzávalók:
- csirkemell
- só
- bors
- olaj
- krumpli
- fokhagyma
A kicsire felkockázott csirkemellet forró olajon megpirítom, aztán hozzárakom a megpucolt és ujjnyi szélesre karikázott krumplit, esetleg kockázni is lehet. Lefedve párolom 15 percig, aztán sózom, borsozom, és a legvégén ráteszem a nagyon apróra vágott fokhagymát. 20 perc alatt teljesen megpuhul minden, és az alja ropogósra pirul. Egyszerű, de nagyszerű fogás!
Csúsztatott palacsinta
Végül, de nem utolsósorban csúsztatott palacsintát készítek, szigorúan betartva a nővérem receptjét. Ez a mutatvány sem több 40 percnél, viszont nagyon kiadós és isteni!
Hozzávalók:
- 10 tojás
- 12 dkg kristálycukor
- 1 csomag vaníliáscukor
- 24 dkg liszt
- egy 250 grammos sütőmargarin háromnegyede
- 6 dl tej
- + a töltelék
Töltelék: ízlés szerint bármi lehet, de legalább öt félét rétegezzünk: túró, nutella, kakaó, fahéjas reszelt alma, pikáns lekvár, meggy stb.
A 10 tojást szét kell választani, a fehérjét kemény habbá verni, utána pedig hozzáadni a cukrot és a vaníliás cukrot. A sárgájához mehet a liszt, egy kockamargarin háromnegyede felolvasztva folyékonyra, majd 6 dl tejjel összekeverjük. Mindehhez mehet a felvert fehérje, vegyítjük, de nem törjük össze! Ebből egy állati sűrű massza lesz, ami már most finom, de még meg kell sütni palacsintasütőben úgy, hogy egy merőkanálnyi habot olajon szétoszlatunk, és amint megpirult az egyik oldala, azonnal kivesszük. Az első palacsintát a sült oldalával lefelé tesszük a tányérra és megkenjük az első sor töltelékkel , a következő palacsintát már közvetlenül a serpenyőből borítjuk rá, sült oldalával felfelé, és erre kenjük a tölteléket, és így tovább. Amikor kész, akkor hagyni kell kihűlni a hűtőben, és tortaként szeleteljük, a tetejét díszíthetjük friss gyümölcsökkel.