Gasztro

Véget ért a Nébih nagy vetőburgonya-vizsgálata, jók az eredmények

Megnyugtató eredménnyel zárta le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a vetőburgonyák februárban elkezdett vizsgálatát. A hatóság gumórontó fonálféreg fertőzés miatt rendelt el fokozott ellenőrzést még az év elején. 148 minta közöl csak 5-ben találtak fertőzést.

Több mint 800 tonna, uniós országokból származó vetőburgonyát vizsgált meg a Nébih a februárban elrendelt fokozott ellenőrzés alatt. A hatóság munkatársai az akcióban nemcsak a gumórontó fonálféreg, hanem a burgonya összes zárlati károsítójának az esetleges jelenlétét is vizsgálták.

A 8 országból érkező 148 minta vizsgálata során 4 román és egy osztrák tételben mutatott ki zárlati fonálféreg-fertőzést a Nébih laboratóriuma. A többi szállítmány esetében karantén károsító jelenlétét nem állapította meg a vizsgálat.  A bevizsgált, összesen mintegy 853 tonnát reprezentáló minta 32 burgonyafajtára terjedt ki.

12 burgonyafajtát vizsgáltak meg a szakemberek – fotó: pixabay

Az ellenőrzéssorozat nem ért véget, mert a növényvédelmi hatóság a vegetációs időszakban is folytat növény-egészségügyi vizsgálatot a burgonyatermő területeken, illetve szükség esetén laboratóriumi teszteléseket végez. 

A Nébih felhívja a figyelmet arra, hogy a karantén károsítók ellen nem létezik hatékony védekezési lehetőség, ezért különösen fontos az egészséges szaporítóanyag használata.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top