Gasztro

Újabb fertőzött krumpliszállítmányt talált a Nébih

Romániából és Ausztriából származik a csaknem 12 tonnás szállítmány.

Újabb külföldi burgonyában talált kártevőt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A 11,5 tonnás fertőzött szállítmány Romániából és Ausztriából származik – tette közzé a hivatal csütörtökön a honlapján.

A közlemény szerint a Nébih laboratóriuma gumórontó fonálféreg fertőzést talált a szállítmányokban. A kártevő által károsított burgonyagumók nem jelentenek veszélyt az emberi és állati egészségre. A kártevővel fertőzött gumókat vetési célra nem szabad felhasználni, de hőkezelés után állati takarmányként hasznosíthatók. 

A gumórontó fonálféreg legfontosabb tápnövénye a burgonya, kártételének elsődlegesen a vetőburgonya-termesztésben van jelentősége. A fertőzött gumók elültetése jelentős termésveszteséggel járhat, ezért meg kell akadályozni vetési célra történő felhasználását és ezzel a fonálféreg terjedését. 

A Nébih februárban egy Romániából származó 10 tonnás vetőburgonya szállítmányban azonosított gumórontó fonálférget, erről korábban mi is beszámoltunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top