Gasztro

Ezért hatalmas átverés az olcsó fagyi

Féláron adnak kétszer akkora adagokat az albán fagyizókban, csak éppen az összetevők egy kicsit mások, mint a hagyományos fagylaltoknál.

Kirobbant a fagylaltháború, a magyar cukrászok szerint ugyanis hatalmas átverés, amit albán kollégáik fagyi néven árulnak. Féláron kínálnak kétszer akkora gombócokat, de az már nem túl biztató, hogy milyen alapanyagokat használnak – írja a Bors.

Egy átlagos gombóc fagylalt 4-6 dekagramm, ami az egyik magyar cukrásznál 280 forintba kerül. Ugyanilyen súlyú fagyit az albánoknál a felénél is kevesebbért, 120 forintért is meg lehet venni. 180 forintért pedig már 8-10 dekás adagot adnak, ami még mindig 100 forinttal olcsóbb.

A trükk az összetevőkben rejlik. Egy normál gyümölcsfagyiban 30-50 százalék a gyümölcs aránya. Az olcsósított fagylaltban viszont nagyrészt víz, cukor, aroma és ételfesték van. A rengeteg adalékanyag miatt ezek a fagyik sokkal lágyabbak, könnyedebbek is.

A Nébih a lapnak azt mondta, az adalékok nem károsak az egészségre, de minőségi romlást okoznak. A nagyobb térfogatú fagyit egyébként egy úgynevezett jégpasztával állítják elő.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top