Állítólag egyre több albán vállalkozó árul olcsó és rossz minőségű fagylaltot Budapesten, írtuk meg mi is szerdán. Olcsóbban, mint a magyar fagyi, viszont rengeteg adalékanyagot használnak, adott esetben 100 százalékos mesterséges térfogatnövelést elérve a felfújt fagyin. Ezekben a fagyikban nagyrészt víz, cukor, aroma és ételfesték van, és adott esetben feleannyiba kerül egy-egy gombóc, mint a tisztességes fagyizókban.
Mivel ezek az adalékanyagok nem károsak az egészségre, a fagylalt árusítása nem ütközik törvénybe. A fogyasztóknak kell résen lenniük, hogy ne vegyen gyanúsan olcsó fagyit. Ezenkívül az alábbiakra is érdemes odafigyelni a Pénzcentrum szerint:
- A furcsa színek (mondjuk a hupikék) arra utalhatnak, hogy tele van nem természetes anyaggal a fagyi.
- A furcsa nevek (például „Esti álom”) alkalmasak lehetnek arra, hogy át se gondoljuk, mit eszünk.
- Túl nagy választék, túlságosan csicsás megjelenés túl olcsón.