nlc.hu
Gasztro
Ezért lett olcsóbb a magyar meggy

Ezért lett olcsóbb a magyar meggy

Tíz-tizenöt százalékkal csökkentek az árak a konzerv- és hűtőipariban, az érdi bőtermő minősége és mennyisége is csökkent.

Az időjárás miatt romlott az érdi bőtermő meggy minősége és csökkent a mennyisége, a későbbi érésű fajtáknál egyelőre kérdéses, hogyan alakul a termés – közölte a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Az időjárás és a külföldi vevők elmaradása miatt csökkentek az árak az elmúlt egy héten: a kilogrammonkénti nettó 150-160 forintos konzerv- és hűtőipari indulóár mintegy 10-15 százalékkal esett, a léipari meggy ára pedig szinte soha nem látott mélységben van, 30-50 forint között alakul kilogrammonként.

A korábban prognosztizáltaknak megfelelően a terméktanács továbbra is fenntartja, hogy június 20. körül jelentős mennyiségi torlódások alakulhatnak ki a meggypiacon a főfajták együttérése miatt, és előfordulhat, hogy a betakarított mennyiségnek a feldolgozóipari kapacitások szabnak határt.

Az érdi bőtermő meggy szürete pár napon belül az egész országban befejeződik, a hét végén és a jövő hét elején pedig elkezdődik a debreceni bőtermő, majd jövő hét közepén az újfehértói fürtös, a kántorjánosi, a petri és az egyéb későbbi érésű fajták szürete, amelyek együttesen a magyar meggytermés mintegy 60 százalékát adják.

A terméktanács arra hívja fel a figyelmet, hogy a hazai rövid távú kereslet-kínálati viszonyok miatt a meggy piaci árának alakulását több bizonytalansági tényező is terheli a következő néhány napban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top