Gasztro

Ez az étterem lett a világ legjobbja idén

Átadták A világ legjobb 50 étterme elismeréseket Spanyolországban, az első helyen egy olaszországi étterem végzett. Ismét. Magyar étterem még az első százba sem fért be.

Az olaszországi Osteria Francescana lett az első A világ legjobb 50 étterme idei rangsorában. A díjat kedden adták át a spanyolországi Bilbaóban. Az elmúlt három évben másodszor választották meg a Massimo Bottura vezette modenai éttermet a legjobbnak. A szervezők szerint az Osteria Francescana „a hagyományok előtti tiszteletet a szenvedélyes modernséggel kombinálja”, továbbá „filozófiai elképzeléseit régimódi ízekkel” mutatja be.

A William Reed Business Media által kialakított rangsor helyezettjeiről több mint ezer séf, ételkritikus és az iparág más szereplői döntöttek világszerte.

Európai étterem az első három helyezett: második helyen a spanyolországi Gironában működő El Celler de Can Roca, harmadik helyen a francia riviéra étterme, a Mirazur végzett. A tavalyi nyertes, a New York-i Eleven Madison Park a negyedik helyre csúszott vissza, de továbbra is Észak-Amerika legjobbja maradt.

Az első tíz helyezett közé egyetlen ázsiai étterem jutott be, a Gaggan Anand vezette bangkoki Gaggan, mely az ötödik helyre került.

Peru, mely a helyi hozzávalóknak köszönhetően igazi gasztronómiai turistacélponttá vált, két étteremmel is képviselteti magát az első tíz kötött: a Central a hatodik, a japán-perui fúziós konyhát vivő Maido pedig a hetedik helyre került. Mindkét étterem a fővárosban, Limában működik.

Nyolcadik a Michelin-csillagos párizsi Arpége, kilencedik a spanyolországi San Sebastiánban lévő Mugaritz, tizedik a szintén spanyolországi Axpében lévő Asador Etxebarri lett.

A teljes lista a Bloomberg vonatkozó cikkében is megtekinthető.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top