Meggyből őrületesen jó sütiket lehet sütni, hiszen a viszonylag édes alaptésztához nagyon jól passzol a meggy savanykás ízvilága. És különben is ha érik a meggy, akkor olyan mennyiségben jön, hogy nincs ember, aki frissen győzné megenni. Szóval meggyes pitére fel!
Meggyes pite és társai
A meggyes pite persze nem az egyetlen jó dolog, ami ebből az istenien finom és sokoldalú nyári gyümölcsből készülhet: minden régi receptes könyv és persze immár a világháló is tele van meggyes sütikkel. Vannak köztük komoly műalkotások, egész évre kitartó befőttek és villámgyors, mégis finom meggyes sütemények is.
Tejes meggyes pite
Hozzávalók:
- fél kg meggy (kimagozva)
- 15 dkg liszt
- 15 dkg cukor
- 2 tojás
- 4 dkg vaj
- 2 dl tej
- csipet só
- 1 tk. sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítése:
- A formát kivajazzuk és kilisztezzük, vagy sütőpapírral kibéleljük, majd a sütőt 180 fokra előmelegítjük.
- A tésztához a tojásokat kihabosítjuk a cukor és a vaníliás cukor keverékével, majd hozzáadjuk a tejet is.
- A nedves részhez jöhet a száraz rész: liszt, sütőpor és a csipet só keveréke. Az így elkészült masszához adjuk a kimagozott meggyet, és mehet a formába.
- Az előmelegített sütőben nagyjából 30 perc alatt készre sütjük. Szeletelés előtt hagyjuk kihűlni.