A zöldborsóleves az egyik legnagyobb sláger a lecsó mellett: frissen szaggatott galuskával, petrezselyemmel és zsenge sárgarépával, verhetetlen. A zöldborsó krémlevesverziójának pedig millióféle változata ismert világszerte. Készül zöldborsóleves sajtkrémmel, sóskával és teljesen vegán változatban is.
Több mint zöldborsóleves
Ha zöldborsólevesünkhöz nem főzzük túl az alapanyagokat, akkor megőrizzük, és hasznosíthatjuk mindazt a sok ásványi anyagot és vitamint, amit ez a zöld hüvelyes magában rejt. Kálium-, vas-, magnézium-, C-vitamin-, folsavtartalma miatt fogyasztása kismamáknak igencsak ajánlott.
Zöldborsóleves bazsalikommal és mentával
Hozzávalók:
- 50 dkg zöldborsó (pucolt mennyiség)
- 6 dl víz
- 1 ek. olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 1 csipet cukor
- só, bors
- fél csokor mentalevél
- 1 csokor bazsalikomlevél
Elkészítés:
- A felmelegített olívaolajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát.
- Majd hozzáadjuk a zöldborsó 2/3-át, felöntjük vízzel. Beletesszük a menta- és a bazsalikomlevelek felét. Sózzuk és hozzáadjuk a csipet cukrot is.
- Felforraljuk és 20 percig főzzük, míg a borsó meg nem puhul.
- Hozzáadjuk a megmaradt borsót és a zöldfűszereket, majd egy kézi botturmixszal pürésítjük az egészet.
- A zöldborsólevest poharakban tálaljuk, levelekkel díszítve.