Nyár van, jöhet a zöldség, a gyümölcs, a könnyű és gyors fogások. Ha nem vagy strandon, akkor is elérheted, hogy úgy érezd magad, éppen ezért a lecsón kívül hoztunk egy klasszikus hamburgerreceptet is, némi vegeteránius ínyencséget, meg egy isteni citromos pitét. A könnyű reggeli után jöhet az ebédnek való, és ha a lecsóval esetleg nem laknál jól, akkor egy finom hamburgerrel folytasd, a desszertnek pedig mindenképpen hagyj egy kis helyet, megéri. Ha ezeket a fogásokat feltálalod, akkor nemcsak a napfényben fürödhetsz, hanem a rád záporozó dicséretek fényében is, az tuti.
Te is imádod, ha a joghurtodat vagy a zabkásád tetejét ropogós granola dobja fel? Sajnos a bolti müzlik és granolák sokszor annyi cukrot tartalmaznak, hogy egy adag az egész napi cukorbevitelünket fedezheti. Szerencsére azonban granolát készíteni a világ legegyszerűbb művelete. Most mutatunk egy isteni, tripla kókuszos változatot.
Tripla kókuszos granola
Hozzávalók (10-12 adaghoz):
- 4 csésze nagy szemű zabpehely
- 1 csésze szeletelt mandula
- 1 tk. fahéj
- 3/4 tk. tengeri só
- fél tk. őrölt gyömbér
- fél csésze olvadt kókuszolaj
- fél csésze juharszirup vagy méz
- 1 tk. vaníliakivonat
- fél csésze kókuszchips
- fél csésze kókuszreszelék
Elkészítés:
1. 175 fokra melegítsük elő a sütőt, és készítsünk elő egy sütőpapírral borított tepsit.
2. Először a mandulát, a fahéjat, a sót és a gyömbér keverjük össze a zabpehellyel.
3.Ezután adjuk hozzá az olajat, a szirupot és a vaníliát. Alaposan keverjük el, majd öntsük át a tepsire.
4. Először 15 percre tegyük be a sütőbe, majd vegyük ki és keverjük hozzá a kókuszchipset és a kókuszreszeléket. 5-10 percre mehet vissza a sütőbe – vigyázzunk, nehogy túlpiruljon a kókuszchips.
5. Miután megsült, a tepsin hagyjuk teljesen kihűlni, anélkül, hogy hozzáérnénk – csak így marad ropogós a granolánk.
6.Tároljuk légmentesen 2 héten át, és adjuk joghurthoz, tejhez, zabkásához.
Kolbászos, virslis lecsó
Hozzávalók:
- 1 szál szárazkolbász
- 3 pár roppanós, juhbeles virsli
- 40 dkg paradicsom
- 1 kg zöldpaprika
- 3 fej vöröshagyma
- 2 ek. zsír vagy étolaj
- őrölt piros paprika
- ízlés szerint só
- pici cukor
A vöröshagymát kockázd apróra, majd párold üvegesre a fazékban felforrósított zsíron vagy étolajon. Dobd rá a felkarikázott kolbászt és a felvágott paradicsomot. Amikor a paradicsom már összeesett egy kicsit, akkor mehet hozzá a paprika is, ha erősen szereted, akkor csípős paprikát is válogass hozzá. Ízlés szerint sózd, és szoktam hozzátenni egy csipet cukrot is, hogy a paradicsom savasságát egy kicsit csökkentsem. Lefedve párold 10 percig, gyönyörű, sűrű levet fog ereszteni, ahhoz keverd hozzá a pirospaprikát, nehogy megégjen. Egy pici vizet is tehetsz hozzá, ha félsz attól, hogy odakozmál, de azzal hígítod a levét. A főzés befejezése előtt 5 perccel add hozzá a virslit, tedd vissza a fedőt, és pillanatok alatt kész lesz az isteni lecsód. Friss, puha kenyérrel tálald!
Klasszikus hamburger
Hozzávalók:
A húspogácsához:
- 1 kg darált marhahús
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 2 vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 nagyobb kaliforniai paprika
- 1 tojás
- 1 citrom reszelt héja
- 2-3 ek. zsemlemorzsa, só, bors
- kevés étolaj (a sütéshez)
A burgerhez:
- hamburgerbuci
- kaliforniai paprika
- édes csililekvár (elhagyható)
- lila hagymasalátalevél
A fokhagymát, a vöröshagymát, a petrezselymet és a kaliforniai paprikát apróra vágjuk, a citrom héját lereszeljük. A húspogácsa hozzávalóit összegyúrjuk, majd kevés olajon kisütjük. Minden húspogácsára édes chililekvárt kenünk, és a zöldségekkel kibélelt hamburgerbuci közepére rakjuk. Persze, senkinek sem kötelező ragaszkodnia a recepthez, lehet bele paradicsomot is tenni, egy szelet sajtot is, sőt, aki szereti, tegyen bele nyugodtan majonézt is.
Mascarponés rizottó
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 fej vöröshagyma
- 2 ek. mascarpone
- 1 l alaplé
- 5 dkg (reszelt) parmezán
- 0,5 dl olívaolaj
- 2 dl tejszín
- 10 dkg vaj
- 1 dl fehérbor
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 pohár arborio (4 dl; más kerek szemű rizottórizs is megfelel)
A hagymákat megfonnyasztjuk az olajon és a vaj felén, majd ráöntjük a rizst, és átforgatjuk. Ezután apránként hozzáadjuk az alaplevet, miközben a rizst folyamatosan kevergetjük. Amikor már majdnem kész, hozzáadjuk a bort, a tejszínt és a mascarponét. Majd lehúzzuk a tűzről, és rátesszük a maradék vajat. 5-10 percig pihentetjük, majd rászórjuk a reszelt parmezánt. Citrom reszelt héjával és mentalevelekkel megszórva tálaljuk. Vegáknak grillezett gombával is beválhat.
Citromos pite
Hozzávalók
a tésztához:
- 300 g liszt
- 180 g vaj
- 1 tojássárgája
- 60 g porcukor
- 1 tk. szódabikarbóna
a citromkrémhez:
- 70 g liszt
- 200 g cukor
- 6 egész tojás
- 70 ml tej
- 3 citrom leve
- 2 citrom reszelt héja
a tetejére:
- 2,5 dl habtejszín
Összekeverem egy tálban a lisztet, cukrot, szódabikarbónát. Hozzámorzsolom a vajat és a tojássárgáját, majd összegyúrom kis gombócba. Előfordulhat, hogy 1-2 evőkanál víz szükséges, ha nem áll össze a tészta. Ha ez kész, fél órára beteszem a mélyhűtőbe. Mikor letelt az idő, lisztezett pulton kinyújtom, és egy piteformában (26-30 cm-es) elegyengetem, az oldalán is. Ehhez a pitéhez magasabb falú forma megfelelőbb, hogy ne folyjon ki a krém. Vakon, még krém nélkül sütöm 180 fokos, előmelegített sütőben 20 percig. Míg sül, elkészítem a krémet. Robotgéppel elkeverem a tojásokat a cukorral. Én a legmagasabb fokozaton dolgozom kb. 7-8 percig, ez alatt szép habos lesz. Alacsonyabb fokozatra állítva, kanalanként hozzáadom a lisztet, majd a citromok héját, levét, végül a tejet. Még egy perc keverés, és készen is van. Mikor letelt a tészta sülési ideje, azon nyomban ráöntöm a citromos krémet, és visszatolom a sütőbe. A sütőt leveszem 160 fokra, és újabb 20 percig hagytam sülni. Mikor kihűlt, a tetejére kanalazom a felvert tejszínhabot. Ez a pite süthető kerek vagy szögletes kapcsos tortaformában is. Esetleg kissé csökkentve a tészta mennyiségét úgy is, hogy csak az aljára kerül tészta.
(A receptet Fülöp Cecília, a Falusi Libák bloggere készítette.)