A sárgabarackos édességek szó szerint bearanyozzák a nyarat. Ez az olasz ihletésű torta ráadásul a gluténérzékenyeket is megörvendezteti: mivel mandulalisztből készül, természetesen gluténmentes. Használhatunk hozzá friss, de konzervsárgabarackot is, mindenhogy isteni lesz. Íme:
Hozzávalók (8 személyre):
- fél csésze kristálycukor
- 100 g puha vaj
- 2 tojás
- 1 tk. vaníliakivonat
- 5 darab friss vagy konzervsárgabarack
- 2 csésze mandulaliszt
- 2 tk. sütőpor
- 1 citrom reszelt héja
- tejszínhab
Elkészítés:
- 170 fokra melegítsük elő a sütőt, és készítsünk elő egy 20 centis, sütőpapírral kibélelt tortaformát.
- Két evőkanálnyi cukrot szórjunk egy lapos tányérra, és mártsuk bele a félbevágott sárgabarackokat. Ezután egy forró serpenyőben karamellizáljuk őket, amíg aranybarnák nem lesznek. Öntsünk 3 evőkanálnyi hideg vizet a serpenyőbe, rázzuk össze, majd a barackokat helyezzük a tortaforma aljába, a cukros oldalukkal lefelé.
- A maradék cukrot és a vajat robotgéppel verjük habosra, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót is: a lisztet, a tojást, a sütőport, a vaníliát és a citromhéjat. Keverjük addig, amíg egészen krémes nem lesz, majd öntsük a tésztát a gyümölcsre, és egy spatulával igazítsuk el.
- 45 percig süssük, majd tálaljuk melegen, tejszínhab kíséretében.