Hétvégi menü: ez az igazi dolce vita

nlc szerk | 2018. Július 13.
Ha ti is úgy szeretitek az édességet, mint mi, akkor nem fogtok panaszkodni a hétvégi menünk miatt. Ugyanis most csupa édességet válogattunk össze, de azért senki nem fog cukorsokkot kapni, azt megígérjük.

Állandó nyűglődés és fejtörés kitalálni, hogy mit főzz? Ezért keresünk minden hétvégére olyan menüket, amiből lehet szemezgetni, ötletet meríteni. Bár a nyár a bikiniszezon ideje, azért gondoltunk azokra is, akik éppen nem fogyókúráznak, és imádják az édességet. Ha te ezt így soknak gondolod, akkor nyugodtan iktass be közé némi sósat is!

Reggelire kend ezt a kenyeredre, és nem bánod meg!

A csicseriborsó az egyik legsokoldalúbb hüvelyes zöldség. Azon túl, hogy a hummusz és a falafel alapanyaga, levest is készíthetünk belőle, sőt süteményeket is. Most egy édes felhasználása következik: ezt az isteni, mézes csicseriborsóvajat kenhetjük kenyérre, kekszre, vagy mártogathatjuk gyümölcsökkel is. Íme:

Mézes csicseriborsóvaj

Hozzávalók:

Elkészítés:

A sütőt 175 fokra melegítsd elő. Csepegtesd le a csicseriborsót, és öntsd egy sütőpapírral borított tepsire. Locsold meg az olajjal, és tedd be a sütőbe 20 percre. Mikor megpirult, 10 percen át hagyd hűlni. Ha kihűlt, öntsd át aprítógépbe, és aprítsd krémesre. Ezután add hozzá a mézet, a fahéjat, a sót és 4 evőkanálnyi ghit. Ha nem érzed elég krémesnek, 1-1 evőkanál ghi hozzáadásával érd el a kívánt textúrát.

thekitchn

Sültszilva-krémleves

Hozzávalók:

A sziruphoz:

Elkészítés:

A szilvákat megfelezzük, kiszedjük a magjukat. Egy tepsibe rakjuk (nagyjából a vágott felükkel felfelé), megszórjuk a cukorral, leöntjük a gyümölcslével, rárakjuk a vajat és a szegfűszeget. 200 °C-os sütőben kb. 45 percig sütjük. Közben egyszer-kétszer megforgatjuk a szilvákat. A szirup hozzávalóit felforraljuk, és kb. 5 percig főzzük. A megsült szilvákat botmixerrel pürésítjük, majd a szirupot hozzáöntve a kívánt sűrűségűre hígítjuk. Akár utólag is lehet hozzátenni vizet, ekkor, ha kell, utána ízesítjük fahéjjal, citrommal.

A recept a Konyhalál blogon olvasható

Túrós csusza

Hozzávalók:

Elkészítés:
A kenyérszalonnát kockázzuk, majd saját zsírjában kisütjük. A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük és a szalonna zsírjával összekeverjük. Fontos, hogy ne ragadjon össze. A kifőtt tésztát serpenyőben átforgatjuk, megszórjuk túróval, tejfölt teszünk rá, majd a kisütött szalonnát is rászórjuk (tetszés szerint cukrozhatjuk).

túrós csusza

 

Csupa csoki palacsinta

Hozzávalók:

Elkészítés:
A cukorból 40 grammnyit keverj el a két tojássárgájával, majd önts hozzá 3,5 dl tejet. Ehhez forgasd hozzá a tojásfehérjehabot, majd a vajat és a vaníliát. A lisztet és a kakaót szitáld át egy tálba, add hozzájuk a sütőport. Erre öntsd rá a tojásos-cukros-tejes keveréket. Kézi habverővel keverd simára. Keverd el a tésztában az apróra vágott csokit is, majd tedd félre 15-20 percre. A tejszínt forrald fel egy lábosban, majd öntsd egy tálban a csokichipsre. Keverd simára. Vedd újra elő a tésztát, és kezdd el kisütni serpenyőben a palacsintákat, körülbelül 1 centi vastagra. A kész palacsintákat pakold egymásra, locsold meg a csokiöntettel, majd szórd meg málnával. Jó étvágyat!

Tejes meggyes pite

Hozzávalók:

Elkészítés:

A formát kivajazzuk és kilisztezzük, vagy sütőpapírral kibéleljük, majd a sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tésztához a tojásokat kihabosítjuk a cukor és a vaníliás cukor keverékével, majd hozzáadjuk a tejet is.
A nedves részhez jöhet a száraz rész: liszt, sütőpor és a csipet só keveréke. Az így elkészült masszához adjuk a kimagozott meggyet, és mehet a formába. Az előmelegített sütőben nagyjából 30 perc alatt készre sütjük. Szeletelés előtt hagyjuk kihűlni.

Exit mobile version