Annyira megdrágultak a zöldségek, hogy némelyikből egy kiló többe kerül, mint ha húst vennénk. Ráadásul nem csak az árak magasak, hiány is van a konyhakerti növényekből – derül ki a Boon.hu cikkéből.
Az egyik kereskedő 300 forintért árulja az itthon termett karalábé darabját, holott tavaly télen 180-ért adta a külföldit. Egy csomó petrezselyemgyökér 650 forint nála. Utánaszámolva ez azt jelenti, hogy 1500-2000 forint körül van a kilós ár, amennyiért több kiló csirkehúst kapni. Bontott csirkéről, esetleg farhátról nem is beszélve.
De más zöldségnek is megugrott idén az ára: 500 forint fél kiló bab, 800-1200 forintba kerül egy kiló borsó. Ezért többen arra panaszkodnak, hogy szinte már luxusnak számít a zöldség, és kénytelenek a szokásosnál kevesebbet felhasználni a megszokott ételeikhez.
Az őstermelők az időjárást okolják a rossz termésért. A magok kicsíráztak, de leégtek a tavaszi hőségben. Sok gazdálkodónál csak a második vetésből kelt ki valami.
A helyzet nem csak Miskolc környékén lesújtó, az Alföldön és számos európai országban gyenge a termés idén, emiatt az import sem tudja ellensúlyozni a hazai hiányt.