A cukkini fergeteges tud lenni rántott formában, házi majonézzel, az olaszok egyszerűen spagettihez készítik el fokhagymásan. A paradicsom pedig egyenesen csodát művel a cukkinivel. Nyári melegben a könnyedebb, zöldséges fogásoknak jobban örül a szemünk és a hasunk is, tanuljunk hát finom receptet a mediterrán népektől! Íme egy ínycsiklandó rakott cukkinis recept.
Rakott cukkini hozzávalói
Szemet gyönyörködtető ez a rakott cukkinis pite, és igazán finom is, akár egy zöldséges torta. Ideális egy gyors ebédre vagy egy könnyű vacsorára.
24 cm-es formához:
- 1 csomag quiche vagy linzertészta
- 5 db közepes méretű paradicsom
- 2 db salátacukkini
- 15 dkg füstölt scamorza
- 4 ek. zsemlemorzsa
- 3 ek. reszelt parmezán
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csokor bazsalikom
- 1 tojás
- olívaolaj
- só, bors
Pités rakott cukkini elkészítése
- Ehhez a rakott cukkinihez a tésztát természetesen elkészíthetjük saját magunk is otthon. Ha zöldséges tortának csináljuk, tegyünk a tésztába valamivel több sót a szokásosnál.
- A tésztát nyújtsuk ki, és béleljünk ki vele egy 24 cm-es piteformát úgy, hogy a széleit belenyomkodjuk a formába, majd ami a formán túllóg, azt vágjuk le.
- Szurkáljuk meg villával, majd vaksütéssel süssük meg 180 fokon 15 perc alatt. Majd nehezék nélkül további 5 percig.
- Közben a cukkinit és a paradicsomot karikázzuk fel, a sajtot is vágjuk fel vékony szeletekre.
- Keverjük össze a zsemlemorzsát, a reszelt parmezánt, a reszelt fokhagymát az olívaolajjal és a felaprított bazsalikomlevelekkel, majd az egészet lapátoljuk a már megsült és kissé kihűlt tésztára.
- A felszeletelt paradicsomot, cukkinit és sajtot tetszés szerint rendezzük a pitetésztára.
- 180 fokos sütőben 25-30 percig süssük, az utolsó 10 perceben öntsük rá a 2 felvert tojást.
- Ízlés szerint szórjuk meg friss zöldfűszerrel.