A hétvégi menü bármelyik részét választod, nem fogsz csalódni. A nyári forróságban is sokan esznek szívesen levest, választanak egy könnyű desszertet, vagy falnak reggelire némi gyümölcsös joghurtot. Ha vendégek jönnek, vagy csak a családodat akarod lenyűgözni, légy nyugodt, ezekkel a receptekkel sikerülni fog. Elsőként egy könnyű reggelivel kezdünk, aztán pedig emeljük a tétet, egészen a vacsoráig, íme!
Gyors epres reggeli
Hozzávalók 4 kisebb adaghoz:
- 20 dkg eper
- 40 dkg natúr joghurt
- 2 ek. méz
- 10-15 dkg kukoricapehely
- 5 dkg szeletelt mandula
Az epret lecsumázzuk, megmossuk, és feldaraboljuk. Botmixerrel turmixoljuk, majd az így kapott eperpüréből kb. 10-12 dkg-ot a mézzel elkevert natúr joghurthoz keverünk. 1,5-2 dl-es poharakat készítünk elő, és összeállítjuk a reggeliket: a poharak aljába kukoricapelyhet szórunk, erre adagoljuk az epres joghurtot, majd újabb adag kukoricapehely következik, amire egy kis réteg eperpürét kanalazunk. A tetejét megszórjuk szeletelt mandulával és pár kukoricapehellyel.
Kapros-sült paprikás spárgakrémleves
Hozzávalók:
- 1+1 ek. vaj
- 3+1 ek. olívaolaj
- 2 szál újhagyma, vékonyra karikázva
- 1 gerezd fokhagyma, reszelve
- 1 csomag fehérspárga, hámozva, karikázva, feje félretéve (a fás végeit vágjuk le)
- 5 dl alaplé
- 1 ek. cukor
- 1 dl tejszín
- 1 csokor friss kapor, aprítva, szára vékonyra karikázva
- 1 piros kaliforniai paprika megsütve vagy 1 ek. ajvár
- só, frissen őrölt bors, 2 cikk citrom
A paprika sütéséhez melegítsük elő a sütőt a legmagasabb fokozatra. Érdemes egyszerre többet sütni, majd a felesleget olívaolajba tenni és a hűtőben tartani. Süssük 30 percig (szénné), majd tegyük egy tálba, és takarjuk le. Hagyjuk állni 10 percig, majd folyó víz alatt hámozzuk le a héját. Tegyük egy magas falú mérőedénybe és 2 ek. olajjal pürésítsük össze.
A leveshez egy fazékban olvasszuk össze a vajat az olajjal. Dobjuk rá a hagymát, finoman sózzuk, és 2 percig kevergessük. Reszeljük rá a fokhagymát, borítsuk hozzá a felkarikázott spárgát, öntsük fel az alaplével. Cukrozzuk, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a kapor szárát, majd fedő alatt 10-12 perc alatt főzzük teljesen puhára. Turmixoljuk össze, majd tegyük vissza a tűzre. Öntsük hozzá a tejszínt, és főzzük további 2-3 percig. Keverjük hozzá a paprikakrémet, ízesítsük sóval, borssal, citromlével, és forraljunk rajta egyet. Egy serpenyőben olvasszuk össze a vajat az olajjal és 3-4 perc alatt pároljuk meg benne a félretett spárgafejeket. Tálaláskor keverjük a főzelékbe a friss kaprot, a vajas fejeket pedig használjuk levesbetétként. Hidegen is kitűnően fogyasztható. 2 adag lesz belőle.
Csirkés-zöldséges pite
Hozzávalók
a tésztához:
- 25 dkg liszt
- csipetnyi só
- 2 tojás
- 12 dkg vaj
- 0,5 dl víz
a töltelékhez:
- 2 tojás
- 1 fej vöröshagyma
- 3 ek. olaj
- ízlés szerint kakukkfű
- 3 szem paradicsom
- 10 dkg füstölt sajt
- 1 közepes cukkini
- 20 dkg csirkemellfilé
A tészta hozzávalóit egy tálban összekeverjük, 2-3 perc alatt kézzel összegyúrjuk. Gömböt formázunk belőle, fóliával lefedjük, 1 órára vagy a további felhasználásig hűtőbe tesszük. A felkockázott hagymát az olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a kockákra vágott csirkehúst, pár percig pároljuk, beletesszük a felkarikázott cukkinit, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk szárított kakukkfűvel. 1,5 percig nagy lángon pirítjuk a keveréket, és hozzáadjuk a cikkekre vágott paradicsomot. A tojásokat felverjük, sózzuk, és hozzáreszeljük a sajtot. 26 centiméteres, vajjal kikent piteformába nyújtjuk a tésztát, a tojásos keveréket a raguhoz keverjük, és a formába szedjük. 200 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük.
Márványos sajttorta
Hozzávalók egy 20 centis tortaformához:
- 200 g darált keksz
- 150 g olvasztott vaj
a töltelékhez:
- 375 g krémsajt
- 100 g sűrített tej
- 100 g tejföl
- 4-5 ek. porcukor
- 1 púpos ek. liszt
- 2 tojás
- 100 g étcsokoládé
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A darált kekszet keverjük össze a megolvasztott vajjal. Egy kerek tortaforma alját kenjük ki kevés vajjal, és nyomkodjuk bele az olvasztott vajjal elkevert kekszet. Tegyük a meleg sütőbe 10 percre. Addig készítsük el a tölteléket. Egy tálban keverjük össze a krémsajtot a tejföllel, sűrített tejjel, porcukorral. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, ehhez használjunk nyugodtan gépi habverőt. Legvégül keverjük hozzá a lisztet. A megsült tésztaalapra kanalazzuk a krémes massza kétharmadát. Az étcsokit egy kanál víz hozzáadásával olvasszuk fel, és keverjük a megmaradt krémbe. Kanállal csepegtessük a süti tetejére, kicsit forgassuk is át a kanállal, így lesz márványos. Tegyük a forró sütőbe, 15 perc után csökkentsük a lángot 170 fokra, és süssük további 35-40 percig. Zárjuk el a gázt, és hagyjuk bent pihenni 10 percre. Ekkor vegyük ki a sütőből, és hagyjuk teljesen kihűlni. Fogyasztásig a hűtőben tároljuk.
Házi tagliatelle krémsajtos mártással
Hozzávalók:
- 30 dkg lisz4
- 20 dkg (főtt) füstölt sonka
- 5 dkg rukkola
- 20 dkg krémsajt
- 20 dkg zöldborsó
- pár csepp olívaolaj
- ízesítéshez őrölt bors
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 tojáspár csipet só + külön az ízesítéshez kis csokor snidling
A lisztet elkeverjük a tojásokkal és 1 teáskanál sóval. Kemény tésztává gyúrjuk, 30 percig pihentetjük, tésztagéppel lapokká nyújtjuk, majd szélesmetélt-fejjel felcsíkozzuk. Tésztagép nélkül: lisztezett felületen sodrófával egészen vékonyra kinyújtjuk a tésztát (több részletben könnyebb), és késsel a kívánt vastagságúra csíkozzuk. A kockákra vágott sonkát olívaolajon megpirítjuk, hozzáadjuk a zöldborsót és az aprított fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, néhány perc alatt puhára pároljuk a borsót. Elkeverjük benne a krémsajtot, ha szükséges, újra sózzuk, borsozzuk, elkeverjük benne az aprított snidlinget. A tésztát lobogó, sós vízben kb. 2-3 perc alatt puhára főzzük, leszűrjük, elkeverjük a krémsajtos feltéttel. Tálaláskor rukkolát szórunk a tésztára.
Empanada
Hozzávalók:
- 1 ek. olívaolaj
- fél vöröshagyma, finomra vágva
- 1 finomra vagdosott, kimagozott jalapeno paprika
- 2 gerezd fokhagyma, lereszelve
- 3 újhagyma, vékonyra szeletelve
- Só és frissen őrölt fekete bors
- másfél bögre főtt csirkemell, apróra vágva
- 1 bögre reszelt cheddar sajt
- 120 g felkockázott krémsajt
- 1 öntetnyi csípős szósz
- 1 tojás
- liszt, a nyújtáshoz
- 425 g fagyasztott kész omlós tészta
- 1 ek. csilipor
A csili-zöldcitrom mártogatós szószhoz:
- 1 bögre görög joghurt
- 1 ek. (chipotle) csilikrém
- 1 zöld citrom leve és reszelt héja
A sütőt előmelegítjük 190°C-ra. Egy tepsit vagy sütőlapot sütő spray-vel előkészítünk (vagy kivajazunk). Egy nagy serpenyőbe öntjük az olajt, majd közepes tűzön melegítjük. Amikor az olaj felforrósodott, beledobjuk a hagymát, a jalapenót, a fokhagymát és az újhagymát, majd addig főzzük, míg megpuhul, azaz kb. 3 percig. Sóval és borssal ízesítjük. Egy nagy előkészítő edényben összekeverjük a csirkehúst, a sajtot, a krémsajtot, a hagymakeveréket és a csípős szószt. Egy kisebb előkészítő edényben felverjük a tojást. Félretesszük.
A munkafelületre lisztet szórunk a nyújtáshoz. A tésztából 33 centiméteres vékony köröket nyújtunk, amelyekből aztán tésztavágóval egyenként 8 db, 10 centiméteres kört vágunk ki. A maradékot összegyúrhatjuk, és újból kinyújthatjuk. Mindegyik kör közepére egy púpozott evőkanálnyi csirkekeveréket kanalazunk. A széleket a felvert tojással megkenjük, és a kört félbehajtjuk. Az empanada tetejét kézzel finoman megnyomkodjuk, hogy a levegő teljesen eltávozzon belőle. A széleket egy villa fokával lezárjuk és a tetejét tojással megkenjük, végül a tetejére csiliport szórunk. Körülbelül 20 percig sütjük, míg szép aranybarna nem lesz.
Az empanadákat a csili-zöldcitrom szósszal szolgáljuk fel, ehhez a joghurtot, a csilikrémet, a zöld citrom levét és lereszelt héját egy előkészítő edényben összekeverjük.