Nyáron igyekszünk egy kicsivel több zöldséget és gyümölcsöt enni, egyrészt mert ilyenkor mindig van valamilyen finomságnak szezonja, másrészt pedig azért, mert a melegben az ember ritkábban vágyik valamilyen kiadós, laktató pörköltre. Viszont főtt ételt érdemes naponta egyszer legalább enni, úgyhogy a főzést nem nagyon lehet megúszni, még a melegben sem. Ebben a hétvégi menüben nem csalódsz, próbáld ki bátran!
Málnás-fahéjas kása
Hozzávalók:
- 1 bögre zabpehely (2 dl-es bögre)
- 3,5 dl kókusztej (vagy tej)
- 2 ek. cukor
- 2 ek. joghurt
A tetejére:
- málna
- alma/barack
- őrölt fahéj
- pisztácia/kesudió/mandula/mogyoró
Egy serpenyőben olaj nélkül forrósítani kezdjük a zabpelyhet, és addig forgatjuk, amíg aranybarna nem lesz. Ekkor hozzáöntjük a tejet, és pár percig kevergetjük, amíg a zabpehely tulajdonképpen megfő benne. Hozzáadjuk a cukrot. Tálalás előtt keverjük el hideg joghurttal, darabokra vágott friss gyümölccsel. Ízlés szerint mézzel is ízesíthetjük.
Gyömbéres–mentás sárgadinnyeleves kókusztejjel
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 4 dkg cukor
- 2 dl víz
- 2 dkg gyömbér
- 1 dl kókusztej
- fél lime
- 15 levél menta
- 1,2 kg meghámozott, kimagozott sárgadinnye
A vizet és a cukrot egy lábasba tesszük, addig melegítjük, amíg a cukor el nem olvad a vízben. A sárgadinnyét feldaraboljuk, és egy nagyobb tálba tesszük. Ráöntjük az elkészített szirupot, hozzáadjuk a reszelt gyömbért, a lime levét és a héját, a mentaleveleket, végül a kókusztejet. Az egészet botmixerrel pürésítjük. Hidegre hűtve tálaljuk.
Csirkehúsgolyók kápiás majonézzel
Hozzávalók 4 személyre:
- 50 dkg darált csirke
- 1 kk. őrölt csípős pirospaprika vagy csili
- só, bors
- 8 dkg kukoricadara
- 1 tojás
- 10 dkg alacsony zsírtartalmú sajt
- olaj a hús sütéséhez
- 2 kápia paprika
- 15 dkg majonéz
A darált húst keverjük össze a fűszerpaprikával, kevés sóval és borssal. Adjuk hozzá a kukoricadarát és a tojást, majd reszeljük hozzá nagy lyukú reszelőn a sajtot. Dolgozzuk jól össze, hagyjuk 15 percet állni, majd formáljunk belőle kis gombócokat, és kevés olajon kb. 6-8 perc alatt süssük készre. A megmosott kápia paprikákat kevés olajon süssük minden oldalukon 2-3 percig. Szedjük ki egy tálra őket, és 2 percre takarjuk le fóliával, hogy felpuhuljon a párától a bőrük. (Ezután könnyen tudjuk majd meghámozni őket.) Szedjük ki a szárát és a magházát is, majd a majonézzel együtt turmixoljuk össze a paprikahúst. Kínáljuk a csirkegolyók mellé, adhatunk mellé főtt krumplit, rizst.
Olasz zöldséges, krumplis tészta (pasta e patate)
Hozzávalók 4 személyre:
- 35 dkg tagliatelle (széles metélt)
- 50 dkg krumpli
- 25 dkg cukkini
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2-3 szál szár zeller
- 50 dkg paradicsom
- 10 dkg szalonna
- 1 nagy csokor bazsalikom
- 5 dkg parmezán
- extra szűz olívaolaj
- só, frissen őrölt bors
Az apróra kockázott hagymát dinszteljük meg olívaolajon. Adjuk hozzá a hámozott, kis kockákra vágott krumplit, az aprított fokhagymát. Pár perc dinsztelés után öntsünk alá 1 dl vizet, esetleg húslevest, ha van. Keverve pároljuk a krumplit. Mikor elfőtt a víz alóla, adjuk hozzá a felkockázott cukkinit, szárzellert, sózzuk, borsozzuk. Pároljuk ezzel is 10 percet. Adjuk hozzá a darabolt paradicsomot, az aprított bazsalikomot, forraljuk össze a mártást. Lobogó sós vízben főzzük ki a tésztát. Szűrjük le, keverjük el a mártással, tálaláskor reszeljünk rá parmezánt.
Pisztáciafagyi
Hozzávalók:
- 10 dkg héjából kibontott sós pisztácia
- 5 dl tej
- 5 dl tejszín
- fél tk. vaníliaaroma vagy 1 rúd vanília kikapart belseje
- 15 dkg cukor
- 4 nagy tojássárgája
Daráld a pisztáciát durvára, vagy késsel vagdosd darabokra.Tűzálló edényben tedd föl melegedni a tejet és a tejszínt. Lassú tűzön forrásig hevítsd, közben fakanállal gyakran keverd meg. Amint felforrt, vedd le az edényt a tűzről, és keverd el benne a fölaprított pisztáciát és a vaníliát. Ha kihűlt a keverék, tedd egész éjszakára a mélyhűtőbe. Másnap a tojássárgákat keverd világosra a cukorral. A mélyhűtőből kivett tejszínes keverékhez óvatosan fakanállal add hozzá a tojássárgás cukrot. Nagyon lassan kezdd el ismét hevíteni a fagyit. Közben folyamatosan kevergesd, sűrűsödésig főzd. Vedd le az edényt a tűzről, hűtsd ki, majd legalább 2 órára tedd vissza a fagyasztóba. Fagylaltkészítő géppel is készítheted, akkor nincs szükség a fagyasztásra. A pisztáciafagylaltot tejszínhabbal, csokoládéreszelékkel kínálhatod, de természetesen önmagában is kitűnő.
Kókuszos-citromos joghurttorta (sütés nélkül)
Hozzávalók 6 szelethez:
- 8 dkg kókuszreszelék (5,2 g)
- 8 dkg őrölt mandula (16 g)
- 12 dkg vaj
- 5 dl 3,5%-os natúr joghurt (20 g)
- 5 ek. cukornak megfelelő, kristályos édesítőszer (pl. nyírfacukor)
- 1 citrom héja
- 6 lapzselatin
A kókuszreszeléket keverjük el az őrölt mandulával, adjuk hozzá az olvasztott vajat. Gyúrjuk össze a morzsás keveréket, majd lapogassuk a 18 cm-es kapcsos tortaforma aljába. Tegyük hűtőszekrénybe. A joghurtot keverjük el az édesítőszerrel és a citrom héjával. A lapzselatinokat áztassuk 2-3 percet hideg vízben, facsarjuk ki, majd 4-5 evőkanál vízzel melegítsük olvadásig. Keverjük el fokozatosan, de gyorsan a joghurttal. Öntsük a joghurtot a kókuszos alapra, tegyük 3 órára, szilárdulásig a hűtőszekrénybe.
Egy szelet szénhidráttartalma 6,4 g.