Gasztro

Szusit evett, amputálni kellett az alkarját

Bal kezén, amellyel előző nap a szusit fogta, az idős férfi másnap súlyos tüneteket észlelt.

12 órával azután, hogy szusit evett, golflabda méretű, fájdalmas duzzanat jelentkezett egy 71 éves, dél-koreai férfi kezén. 

Az orvosok eltávolították a végtagról a hólyagokat és a fertőzött szöveteket, illetve antibiotikumokat is adtak az idős embernek, aki egyébként 2-es típusú cukorbetegségben, magas vérnyomásban és végstádiumú vesebetegségben is szenved. 

(Forrás: New England Journal of Medicine)

A kezelés azonban eredménytelen volt, a férfi állapota rosszabbodott, a keze kifekélyesedett, az élő szövet rothadni kezdett. Épp ezért a szakembereknek végül nem volt más választásuk, könyöktől lefelé amputálni kellett a beteg karját.

Megállapították, hogy a férfi vibriosis fertőzést kapott a szusiban található nyers haltól, mely Vibrio vulnificus baktériummal volt szennyezett, és valószínűleg egy már meglévő sérülést fertőzött el a kezén.

A baktérium négyezer emberből átlagosan egyet fertőz meg, az egészséges szervezet azonban néhány nap alatt megbirkózik vele. A legyengült immunrendszerű embereknél azonban, mint ez a férfi is, komoly komplikációkat okozhat.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top