nlc.hu
Gasztro

A világ legkisebb szusija

Ez a japán étterem készíti a világ legkisebb szusiját

Egyetlen rizsszem adja az alapot.

A tokiói Sushiya no Nohachi étterem nagyszerű szusikat kínál, de leginkább arról híres, hogy ott készítik a világ legkisebb szusiját. Tokió egyik északkeleti kerületében, Aszakuszában található vendéglátóhelyen bárki megkóstolhatja ezt az apró ételt. Minden darab csak egy szem rizsből és egy apró szeletnyi feltétből készül, amelyet a legvékonyabb noriba csomagolnak. Minden felszolgált szusi tökéletes remekműnek illik be, hiszen elképesztő türelemmel és hozzáértéssel készül.

szusi

Íme a miniszusi! – Forrás: Playtokyo / Facebook

Hironori Ikeno, a Sushiya no Nohachi séfje 2002-ben vetette fel a miniatűr szusikészítés ötletét, amikor az egyik vendég azt firtatta, hogy milyen kicsire tudja elkészíteni. Erre azt válaszolta, hogy „olyan kicsire, mint egy rizsszem”, majd bemutatta, hogy nem viccel. Az évek során az étterem nemzetközi hírűvé vált a világ legkisebb szusijának az elkészítésével.

Mérete ellenére a miniatűr szusit valamivel tovább tart elkészíteni, mint a normál méretűeket, mivel az apró hozzávalók összeállításához szükséges a pontosság és a koncentráció. Részben ez az oka annak, hogy a Sushiya no Nohachi csak hetente néhányszor és legfeljebb napi ötször készít apró szusitányérokat a vendégeknek, bár néha kivételt tesznek a külföldi látogatók számára, akik azért utaznak az étterembe, hogy megtapasztalják ezt a különleges élményt.

 „Volt egy vendégen, aki Svédországból érkezett, hogy megnézze az apró szusimat, és amint meglátta, szó szerint elsírta magát örömében” – mesélte az Oddity Centralnak Hironori Ikeno.

Amúgy nem lehet magában megrendelni az apró szusitányért az étteremben. Kérésre ingyen szolgálják fel egy normál méretű, körülbelül 50 dollárba kerülő szusifogás mellé.

Korábban amúgy bemutattunk egy olyan séfet is, aki különleges szusitortákat készít. Bár elsőre bizarrnak hangzik a szusi és a torta kombinációja, de ez a japán séf mégis bátran megalkotta. Jonatan Lopes Brazíliában dolgozta ki a különleges ételt, de már számos más országból érdeklődnek iránta. A férfi szerint a legfontosabb, hogy csak minőségi és friss alapanyaggal, nyers hallal dolgoznak, aprólékosan kidolgozva minden egyes részletet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top