A naptári nyár ugyan véget ért, de az emléke szerencsére még egy ideig velünk marad – hála többek között a nyári zöldségeknek és gyümölcsöknek, melyekből még mindig bőven találni a piacon. A paradicsom például pont ilyenkor a legfinomabb, így pitét is most érdemes belőle készíteni – isteni lesz!
Paradicsomos pite
Hozzávalók:
- 1 instant pitetészta
- 4 közepes paradicsom
- 110 g cheddar vagy trappista sajt
- 1 ek. olívaolaj
- só, bors
- 1/2 csésze majonéz
- 1/2 csésze reszelt parmezán
- 1 tk. dijoni mustár
- 1 kisebb lilahagyma, vékonyra szelve
- fél csészényi friss bazsalikom
Elkészítés:
- 220 fokra melegítsd elő a sütőt, közben készítsd elő a tésztát: nyújtsd ki, majd bélelj ki vele egy kerek piteformát.
- A paradicsomokat szeleteld fel, és pakold őket egy sütőpapírral borított tepsire. Locsolj rájuk olívaolajat, sózd, borsozd őket.
- Ha van elég hely a sütődben, egyszerre tedd be a paradicsomokat és a pitetésztát is 15 percre.
- A paradicsomot hagyd bent, a pitetésztára viszont szórd rá a sajt 1/4-ét, és tedd vissza 5 percre. Ezután vedd ki a paradicsomot és a tésztát is, mindkettőt hagyd hűlni 30 percig, a sütőt pedig kapcsold 170 fokra.
- Keverd össze a majonézt, a parmezánt, a dijoni mustár, a maradék sajtot. Adj hozzá egy csipet sót és borsot.
- A tésztán szépen rendezd el a paradicsomok felét és a hagyma felét. Majd jöhet egy újabb réteg paradicsom és hagyma.
- Szórd meg friss bazsalikommal, végül pedig öntsd le az öntettel. 40-45 percre mehet a sütőbe. Szeletelés előtt 20 percet hagyd hűlni. Jó étvágyat hozzá!