Gasztro

A legjobb őszi program: menj gombatúrára, és készítsd el a saját gombalevesedet!

Fantasztikus az idő egy hétvégi erdei túrához. Kössük hát össze a kellemest a még kellemesebbel, és túrázás közben gyűjtsünk gombát! A gondosan, szakértővel bevizsgáltatott gombákból pedig készülhet is az illatos gombaleves, ahogy mi szeretjük.

A gomba fantasztikus társunk tud lenni az őszi konyhában, hiszen nemcsak a gombaleves alapanyaga, hanem a vadételek és a sült húsok nagyszerű kísérője is. Most azonban maradjunk a vasárnapi gombalevesnél, és ahhoz, hogy száz százalékig a sajátunknak is érezhessük, kerekedjünk fel, és menjünk ki a legközelebbi erdőbe gombászni! Mutatjuk, hol szerveznek vezetett gombatúrákat, ha egy kis útmutatásra lenne szükségünk.

A gombaleves hozzávalói az erdőből

Nincs is annál felemelőbb, mint mikor az ember a saját maga által megtermelt vagy éppen összegyűjtött alapanyagokból készíti el a jól megérdemelt ebédet. Megfelelő mennyiség esetén akár vendégeket is hívhatunk egy hétvégi kerti partira. Nincs ez másképp a gombával sem: isteni hagyományos gombalevest vagy akár fűszeres gombakrémlevest is készíthetünk belőle.

Itt szerezd be a gombaleveshez valót!

Ha valaki érez magában annyi vállalkozókedvet, és még gombahatározója is van, nyugodtan nekivághat a gombatúrának önállóan is. A legjobb túraútvonalakat ugyanis egyértelmű jelzésekkel látták el – ha kicsit elkalandozunk ezek mentén, biztosan találunk gombát is. A többieknek pedig szakértők által vezetett számos gombatúra nyújthat segítséget.

Tejszínes gombaleves

A Nagy gombatúra

Szeptember 28-án, pénteken indul Szentmiklósi Zsófia vezetésével egy kellemesnek ígérkező gombatúra a visegrádi Bertényi Miklós Füvészkert környékére (a program része a füvészkert megtekintése is, sőt pisztrángozásra is van lehetőség). A szakértők vezetésével zajló túrák előnye, hogy nem kell utánuk bevizsgálásra szaladnunk, és még véletlenül sem kerül mérgező alapanyag a gombalevesünkbe, hiszen helyben meg tudjuk kérdezni, hogy érdemes-e az adott példányt begyűjtenünk.

Erdőkert

Ha pedig a Somogyban járunk, mindenképpen keressük fel Vrancsik Tibort és az általa vezetett gombatúrákat. Koppányvölgy és a Natúrpark erdeit vele és kutyájával bejárva garantáltan teli kosárral térünk haza. Az általa vezetett Erdőkertben egyébként mindent megtalálunk, amit az erdő kínál számunkra. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top