A cékla tipikusan az az alapanyag, ami sokkal értékesebb, mint amilyennek kinéz. Akár nyersen, akár párolva, akár savanyúságnak eltéve, isteni finom tud lenni a cékla télire. Ráadásul a gasztroforradalomban is újra felfedezték a séfek, az egyik közkedvelt köret a cékla, de a céklás rizottó is az étterembe járók egyik nagy favoritja.
A torma jó, a cékla jó, és ők így együtt is tökéletesen működnek. A cékla ráadásul nagyszerű vérképző, nagy mennyiség tartalmaz B-, C- és A-vitamint, folsavat, nátriumot, magnéziumot és foszfort. Mindezek miatt is érdemes eltenni egy jó nagy adag céklát télire.
Tormás cékla télire
Hozzávalók:
- 25 dkg cékla
- 1 közepes torma
- 6 dl víz
- 5 dl ecet
- 20 dkg cukor
- 1 ek. köménymag
- 1 csipet nátrium-benzoát
Elkészítés:
- A céklát, miután alaposan megtisztítottuk, 25-30 perc alatt egészben puhára főzzük. Leöntjük róla a főzővizet és hagyjuk kihűlni.
- Miután kihűlt, meghámozzuk, és felkockázzuk.
- Közben elkészítjük az ecetes levet: a vizet összeforraljuk a cukorral és a köménymaggal, majd hozzáöntjük az ecetet. Elkeverjük benne a tartósítószert is.
- A felkockázott céklákat üvegekbe tesszük a meghámozott és felcsíkozott tormával, majd felöntjük az ecetes lével. El is készültünk a télire elrakott céklával.