A diós sütik legfőbb alapanyaga persze a dió, amivel az őszi diófás kertek telis-tele vannak. Habár ilyenkor októberben tudjuk begyűjteni a sok-sok lepotyogott diót, azért az igazsághoz tartozik, hogy a nagyon friss dió ilyenkor még nyers, s nem igazán alkalmas sütisütésre. Túl magas a víztartalma, így meg kell várnunk, hogy kiszáradjon, utána lehet csak megtörni. Ha már megszáradt, indulhat a diós sütik készítése.
A diós süti nem csak magyar találmány
Bár vitathatatlan, hogy élen járunk diós sütik készítésében, lásd: zserbó, bejgli, diós rácsos, pozsonyi kifli, flódni és persze a diós sütik királynője, az Eszterházy torta, azért más nemzetek is büszkélkedhetnek szenzációs diós sütikkel. Ilyen például ez a meglehetősen édes közel-keleti baklava.
Amellett, hogy szó szerint mézédes ez a keleties diós süti, igazán egyszerűen elkészíthető, hiszen kész réteslapokat használhatunk hozzá. Persze, akinek éppen több ideje van, vagy nem retten meg a tésztakészítéstől sem, és szeretné ha a vendégváró finomság 100%-ban saját gyártmány legyen, csinálhat rétestésztát otthon is.
Hozzávalók:
Süteményhez:
- 2 csomag réteslap (12 lap)
- 50 dkg apróra vágott diós
- 6 dkg cukor
- 20 dkg olvasztott vaj
- 1 tk. fahéj
Sziruphoz:
- 2 dl méz
- 1,5 dl víz
- 25 dkg cukor
- 1 citrom leve
- 1 tk. fahéj
Elkészítés:
- A diót alaposan összekeverjük a cukorral és a fahéjjal.
- A tepsit kivajazzuk, és elkezdjük rétegezni a mindkét oldalán megvajazott dupla réteslapokat a diós tölteléket. 4 vajas réteslap, a cukros dió 1/3-a, majd 2 vajas réteslap a töltelék második harmada is jöhet, még 2 réteslap és a maradék dió. Végül az egészet beborítjuk 4 réteslappal, és keresztbe felvágjuk úgy, hogy rombusz formákat kapjunk, vagy kockákat, ahogy tetszik.
- 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük.
- A sziruphoz valókat egy lábosban összeforraljuk, míg a cukor teljesen el nem olvad, majd meglocsoljuk vele az elkészült baklavát.