nlc.hu
Gasztro
Szenzációs diós süti a Közel-Keletről: diós baklava

Szenzációs diós süti a Közel-Keletről: diós baklava

Sajnos véget ért a friss gyümölcsös, könnyed desszertek időszaka, de ezzel a lendülettel átnyergelhetünk az olyan tartalmas finomságokra, mint a diós süti. Az egyik legütősebb verziója az őszi süteményeknek a diós baklava.

A diós sütik legfőbb alapanyaga persze a dió, amivel az őszi diófás kertek telis-tele vannak. Habár ilyenkor októberben tudjuk begyűjteni a sok-sok lepotyogott diót, azért az igazsághoz tartozik, hogy a nagyon friss dió ilyenkor még nyers, s nem igazán alkalmas sütisütésre. Túl magas a víztartalma, így meg kell várnunk, hogy kiszáradjon, utána lehet csak megtörni. Ha már megszáradt, indulhat a diós sütik készítése.

A diós süti nem csak magyar találmány

Bár vitathatatlan, hogy élen járunk diós sütik készítésében, lásd: zserbó, bejgli, diós rácsos, pozsonyi kifli, flódni és persze a diós sütik királynője, az Eszterházy torta, azért más nemzetek is büszkélkedhetnek szenzációs diós sütikkel. Ilyen például ez a meglehetősen édes közel-keleti baklava.

Amellett, hogy szó szerint mézédes ez a keleties diós süti, igazán egyszerűen elkészíthető, hiszen kész réteslapokat használhatunk hozzá. Persze, akinek éppen több ideje van, vagy nem retten meg a tésztakészítéstől sem, és szeretné ha a vendégváró finomság 100%-ban saját gyártmány legyen, csinálhat rétestésztát otthon is.

Hozzávalók:

Süteményhez:

  • 2 csomag réteslap (12 lap)
  • 50 dkg apróra vágott diós
  • 6 dkg cukor
  • 20 dkg olvasztott vaj
  • 1 tk. fahéj

Sziruphoz:

  • 2 dl méz
  • 1,5 dl víz
  • 25 dkg cukor
  • 1 citrom leve
  • 1 tk. fahéj

Elkészítés:

  1. A diót alaposan összekeverjük a cukorral és a fahéjjal.
  2. A tepsit kivajazzuk, és elkezdjük rétegezni a mindkét oldalán megvajazott dupla réteslapokat a diós tölteléket. 4 vajas réteslap, a cukros dió 1/3-a, majd 2 vajas réteslap a töltelék második harmada is jöhet, még 2 réteslap és a maradék dió. Végül az egészet beborítjuk 4 réteslappal, és keresztbe felvágjuk úgy, hogy rombusz formákat kapjunk, vagy kockákat, ahogy tetszik.
  3. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük.
  4. A sziruphoz valókat egy lábosban összeforraljuk, míg a cukor teljesen el nem olvad, majd meglocsoljuk vele az elkészült baklavát.

Pinterest

undefined

Pinterest

undefined

Pinterest

undefined

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top