Ha már ősz: gesztenyekrémleves
Hozzávalók:
- fél kg meghámozott sült vagy főtt gesztenye
- 10 dkg bacon
- 1 fej vöröshagyma
- 1 sárgarépa
- 1 dl tejszín
- 1 liter zöldségalaplé
- só, bors
A bacont felkockázzuk, és egy serpenyőben közepes lángon lepirítjuk, félidőben hozzáadjuk a felaprított hagymát is. A répát is felkockázzuk, és a hagymás-baconös keverékhez adjuk a gesztenyével együtt. Sózzuk, borsozzuk, és felöntjük az alaplével. Közepes lángon puhára főzzük, majd hozzáadjuk a tejszínt, és összeforraljuk. Botmixerrel turmixoljuk.
Csokis-sütőtökös muffin
Hozzávalók:
- 0,8 dl olaj
- 225 g cukor
- 0,6 dl szója, mandula vagy rizstej
- 1 tk. vaníliakivonat
- 162 g gluténmentes liszt
- 1/2 tk. sütőpor
- 1/2 tk. szódabikarbóna
- 1/4 tk. só
- 1/4 tk. őrölt fahéj (opcionális)
- 225 g sütőtökpüré
- 90 g darabolt csokoládé
A mázhoz:
- 85-90 g méz
- 1 ek. olvasztott margarin vagy kókuszolaj
- 1/2 tk. vaníliakivonat
Melegítsük elő a sütőt 175 fokra, és tegyünk a muffinformákba papírt, hogy ne ragadjanak majd le a sütik. Keverjük össze az olajat, a cukrot, tejet és a vaníliát, majd szitáljuk rá a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a fahéjat és a sót. Óvatosan keverjük össze őket, amíg jól össze nem keveredik minden. Utána mehet a sütőtökpüré is, csak arra vigyázzunk, hogy ne keverjük túl, különben túl nyúlós lesz a tészta. Végül szórjuk bele a csokidarabokat is a tésztába, és már tölthetjük is a papírformákat, kb. csak 2/3 magasságig. Süssük 25 percig.
A mázhoz egy kis tálban keverjük össze a mézet, a margarint és a vaníliakivonatot. Ha a muffinok teljesen kihűltek, egy villával csorgassuk rájuk a mázt, és hagyjuk, hogy egy kicsit megdermedjen rajtuk.