nlc.hu
Gasztro

Kukoricaliszt felhasználása

Milyen ételekhez jó, miért egészséges a kukoricaliszt?

Az utóbbi években egyre népszerűbb a kukoricaliszt, hiszen egészséges, gluténmentes, és rendkívül sokoldalú. De milyen ételekhez használhatjuk fel?

A vitaminban és tápanyagokban gazdag kukoricalisztet érdemes beépítenünk a hétköznapjaink gasztrokultúrájába. Mutatjuk, mi mindent készíthetsz kukoricalisztből.

Miért jó a kukoricaliszt?

A hagyományos búzaliszttel ellentétben a kukoricaliszt gluténmentes, így beilleszthető a gluténérzékeny étrendbe. Sőt, mivel kalóriatartalma és szénhidráttartalma is alacsonyabb, mint a búzaliszté, akkor is jó választás, ha cukorbeteg vagy, vagy esetleg diétázol. A kukoricaliszt nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet, ezért nem is kell számolnunk annak hirtelen esésével, azaz a farkaséhséggel, így a kiegyensúlyozott étrend tökéletes eleme lehet.

A kukoricaliszt segíti a szervezet természetes tisztulási folyamatait is, támogatja a máj működését, és a magas koleszterinszint esetén is fogyasztható. Emellett magas a fehérjetartalma, magas az aminosav-tartalma, és bővelkedik E- valamint B-vitaminokban. Ha rendszeresen eszel kukoricalisztet, a szürkeállományodnak is jót teszel, és a szellemi frissességedet is könnyebben megőrzöd.

Milyen ételekhez jó a kukoricaliszt?

A kukoricaliszt pont olyan sokoldalú, mint a hagyományos búzaliszt, csak sokkal egészségesebb. Minden olyan ételhez, amihez búzalisztet adsz, kukoricalisztet is használhatsz. Készíthetsz palacsintát, sütiket, főzelékeket, de kását is készíthetsz belőle. És persze, az isteni házi tortilla is kukoricalisztből készül.

A kukoricaliszt emellett tökéletes tésztákhoz, galuskához és lepényekhez is. Mi most két receptet mutatunk a sok közül, de a lehetőségek tárháza végtelen.

Füstölt sajtos muffin kukoricaliszttel

Hozzávalók:

  • 1 bögre kukoricaliszt
  • ½ bögre teljes kiőrlésű liszt
  • 10 dkg reszelt Grana Padano sajt
  • 5 dkg reszelt füstölt sajt
  • 2 dl tej
  • ½  bögre olaj
  • 1 db tojás
  • 1 teáskanál sütőpor
  • só, bors
Sajtos muffin kukoricaliszttel

Kukoricaliszttel muffint is készíthetsz (Fotó: Getty Images)

Elkészítés:

Fogj egy tálat, és minden hozzávalót – a sajtot is – önts bele, majd alaposan keverd el. A tésztád akkor jó, ha közepesen folyós az állaga. Öntsd bele muffin formákba vagy muffinsütőbe, és tedd be előmelegített sütőbe 180 fokra. A muffinok tetejét szórd még meg reszelt füstölt sajttal, és süsd tűpróbáig, de minimum 30 percig. Az első 15 percben ne nyisd ki a sütőt, különben nem fog feljönni a muffinod!

Juhtúrós galuska kukoricaliszttel

Nagyszüleink gyakran készítettek kukoricalisztből tócsnit és galuskát, amik régen legalább annyira elterjedt ételek voltak, mint most a hús-krumpli kombó. Olcsó, egyszerű és laktató ételt tehettek az asztalra, nagyon rövid időn belül. Mi most a galuska receptjét mutatjuk meg.

Hozzávalók:

  • 20 dkg kukoricaliszt
  • 2 dkg vaj vagy margarin
  • A galuskához:
  • juhtúró
  • tejföl
Kukoricaliszttel készült receptek

Régen gyakran kerültek az asztalra kukoricalisztből készült ételek (Fotó: Getty Images)

Elkészítés:

Forró, sós vízbe szórd bele a kukoricalisztet, és folyamatos kevergetés mellett főzd addig, amíg meg nem puhul. Ezután vedd le a tűzről, majd kanállal vegyél ki egy adagot, tedd egy vékony vágódeszkára, és lobogó vízbe szaggasd bele. Végezd ezt addig, amíg el nem fogy a tészta. Ezután már pár perc, és kész a kukorica-galuskád, amit sós juhtúróval, tejföllel tálalj, és biztos a siker!

Retro ételek bűvkörében:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top