Gasztro

Ideje más szemmel nézni a grízes tésztára

Ne főételnek kezeljük, hanem desszertként, egy jó erős leves után.

Szigorúan táplálkozástudományi szempontból a grízes tésztának a világon semmi értelme. Szénhidrátot eszünk szénhidráttal, és teszünk rá még egy kis szénhidrátot, hogy finomabb legyen, vagy még egyszerűbben: cukros, cukros cukor van a tányéron. Már majdnem olyan „kifinomult” fogás, mint a cukros kenyér, amit a háborúban nyomtak az elkeseredett anyák a gyerek kezébe, de annál azért egy fokkal mégiscsak jobb, mert főtt étel.

Ennek ellenére a grízes tésztát mindenki szereti, mert finom, ráharapni meg különösen élvezetes, ezért időről időre az asztalra kerül, még ha sunnyogva is – gondolnám én, de egy pillanat alatt kiderült, hogy mennyire nincs igazam: az Instagramon több százan érzik teljesen helyénvalónak a grízes tésztájukat posztolni.

Az Instagram pedig sosem téved, vagyis a grízes tészta nemhogy nem ciki, hanem éppen ellenkezőleg, úgyhogy mostantól kezeljük is menő ételként!

Rendes szülők (lehetőség szerint) azért előtte valami jó erős és tartalmas levest is az asztalra tesznek, amit kötelező megenni. Ebből is látszik, hogy minden csak nézőpont kérdése, mert ettől a pillanattól kezdve a grízes tészta nutricionálisan értéktelen főételből desszertté lép elő, amitől viszont már senki sem várja el, hogy egészséges legyen, elég, ha finom, az meg úgyis a lekváron fog múlni. Úgyhogy elő a (múlt) nyáron eltett baracklekvárokkal, és főzzünk egy jó kis grízes tésztát!

Grízes tészta

Grízes tészta

Grízes tészta jó sok baracklekvárral. Finom (A szerző fotója)

Hozzávalók

  • 25 dkg rövid metélt
  • 10 dkg búzadara (gríz)
  • 1 evőkanál olaj
  • víz
  • baracklekvár

Elkészítés

  1. Felforralunk legalább két liter vizet, sózzuk, és amikor felforrt, megfőzzük benne a tésztát. Nem kell al dentének lennie, ez nem egy olasz ételcsoda, nyugodtan főzzed olyan puhára, ahogy szereted.
  2. Közben egy serpenyőben olajat forrósítunk és rátesszük a búzadarát. Állandó kevergetés közben megpirítjuk. Amikor kellő színt kapott, lehúzzuk a hőforrásról és felöntjük bő egy liter vízzel. Ez egy pillanat alatt el fog párologni, de azért kíséreljük meg jól elkeverni. Ha nagyon összecsomósodna, még egy kis vízzel segíthetünk a dolgon. Fedjük le és hagyjuk egy kicsit párolódni.
  3. Szűrjük le a tésztát, nagyon nem kell lecsepegtetni, majd borítsuk össze a búzadarával. Jól keverjük el, hogy mindenhova jusson belőle.

Kész is az étel, a tányérján pedig mindenki megszórhatja porcukorral és kanalazhat rá bőven jóféle lekvárt, méghozzá hagyományosan sárgabaracklekvárt.

Levesek grízes tészta elé:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top