Sütőtök régen is volt, mégis mióta hozzánk is betört az óriási halloween-őrület a gyönyörű dísztökökkel, az ehető sütőtök is sokkal nagyobb szerephez jutott. Ráadásul mostanra már jócskán túlléptünk a sima sült tök rágcsálásán. Ilyen finom megoldás lehet uzsonnára, az áfonyás-sütőtökös muffin is.
Sütőtökös muffin és társai
Ha a sütőtök megsült, máris ezerféle finomságot készíthetünk az édes sütőtökhúsból: levesek, sütemények, köretek, palacsinták, tócsni, vagy akár töltött ravioli is készülhet sütőtökből, no meg persze ezerféle sütőtökös muffin. Mi most egy aszalt gyümölcsös, állati eredetű összetevőktől mentes muffint készítünk.
Sütőtök? Igen!
És a sütőtökös muffinra is igent mondunk, hiszen a legfőbb hozzávalója, nagy mennyiségben tartalmaz karotint, C-vitamint és antioxidánst, mely véd a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása ellen. Magas rosttartalma pedig az anyagcserénkre hat jótékonyan. A sütőtökös muffin elkészítéséhez először is elő kell készítenünk, és meg kell sütnünk a sütőtököt a jól ismert módon.
Áfonyás-sütőtökös muffin
Hozzávalói:
- 20 dkg sütőtök
- 20 dkg liszt
- fél csomag sütőpor
- 15 dkg cukor
- 1 tk. fahéj
- 1 csipet só
- 1/2 tk. szerecsendió
- 1 marék aszalt áfonya
- ½ tk. őrölt szegfűszeg
- 2-3 ek. olaj
- 1,5 dl mandulatej
Elkészítés:
- A száraz hozzávalókat (liszt, cukor, fűszerek, sütőpor és só) egy nagy tálban összekeverjük.
- Miután a felkockázott, megsütött sütőtök húsát kikapargattuk, villával alaposan törjük össze, egészen pürés állagúra, majd keverjük a száraz hozzávalókhoz.
- Adjuk hozzá az olajat és a mandulatejet is, majd keverjük össze.
- Végül belekerülnek az aszalt áfonyák is.
- Adagoljuk a papírkapszlikkal kibélelt muffinformákba és tegyük fél órára a 180 fokosra előmelegített sütőbe.