Diós-habos rudak
Hozzávalók:
- 20 dkg cukor
- 2 tojás
- 25 dkg darált dió
- 12 dkg porcukor
- 1 tk. mézeskalácsfűszer
Elkészítés:
A darált diót a cukorral, 1 tojással és 1 sárgájával, valamint a mézeskalácsfűszerrel összekeverjük, majd a tésztát fóliába csomagoljuk, és 1 órán át hűtjük. Ezt követően sütőpapíron, fóliával lefedve fél cm vékonyra nyújtjuk. A maradék tojásfehérjét habosra verjük egy csipet sóval, majd apránként hozzákeverjük a porcukrot. A kinyújtott tészta tetejére kenjük, majd 150 fokon 15 perc alatt megsütjük.
Diós-karamelles almatorta
Hozzávalók:
A diós-almás alaphoz:
- 2 alma
- 50 g dióbél
- ½ citrom frissen facsart leve
- 100 g porcukor
- 3 tojás
- 150 g liszt
- 1 tk. sütőpor
- ½ tk. szódabikarbóna
- 1 tk. őrölt fahéj
- 1 tk. frissen reszelt szerecsendió
- csipetnyi só
A tetejére:
- 200 ml hideg tejszín
- 3 ek. + 2 tk. kristálycukor
- 1 ek. arany- és ezüstszínű cukorgyöngy
Elkészítés:
1. A dióbelet száraz serpenyőben megpirítjuk, és sodrófával kisebb darabokra hengereljük.
A lisztet a sütőporral átszitáljuk.
2. Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk. A gyümölcshúst kockacukor nagyságú darabokra vágjuk, meglocsoljuk fél citrom levével, megszórjuk az őrölt fahéjjal, valamint a szerecsendióval, és összekeverjük a pirított dióval.
3. A tojást a porcukorral és egy csipetnyi sóval habosra verjük, majd belekeverjük a sütőporral és a szódabikarbónával elvegyített lisztet. A masszát egy sütőpapírral kibélelt 24 cm-es tortaformába simítjuk, megszórjuk a fűszeres diós almával, és 200 fokra előmelegített tepsiben kb. 25 perc alatt megsütjük.
4. Egy nagy serpenyőbe három evőkanálnyi kristálycukrot szórunk, és közepes lángon sötét karamellé főzzük. A karamell kétharmad részét a kihűlt diós-almás alapra, a maradék egyharmadot pedig sütőpapírra csorgatjuk, majd megvárjuk, amíg megszilárdul.
5. A hideg tejszínt két teáskanál kristálycukorral kemény habbá verjük, és a már kihűlt almás alapra kenjük. A tetejére karamelldarabkákat tűzünk, megszórjuk a cukorgyönggyel, és a tortát behűtve tálaljuk.
Diós csirkekrémleves
Hozzávalók:
- 1,2 l csirkeleves
- 1 dl tejföl
- 1 dl tejszín
- 5 dkg darált dió
- 2 dkg durvára vágott pirított dió
- 30 g liszt – petrezselyemzöld
- currypor
- őrölt fekete bors
- só
- 6 dkg masni alakú levestészta
Elkészítés:
1. A diót durvára vágjuk, és egy kis serpenyőben kevergetve megpirítjuk. A diót (egy keveset hagyjunk a tálaláshoz is), a fele adag apróra vágott petrezselyemzöldet, a curryt, a borsot a forró leveshez adjuk.
2. A lisztet csomómentesre keverjük a tejszínnel és a tejföllel, és behabarjuk vele a levest. A krémes levest félretesszük, közben sós forró vízben kifőzzük a levestésztát.
3. Tálaláskor a maradék dióval meghintjük a levest.