Gasztro

2 birsalmás recept, amit ki kell próbálnod

A birsalma a Kaukázus vidékén őshonos gyümölcs, egy igazi őszi íz, amit sokféleképpen felhasználhatunk a konyhában.

A birsalmát fanyar íze és kemény húsa miatt nyersen nem fogyasztják, és bár kemény állaga miatt kicsit időigényes a tisztítása, megéri a fáradságot, mert különleges fűszeres íze nagyon sokoldalúan felhasználhatóvá teszi. Készülhet belőle gyümölcslé, kompót, befőtt, gyümölcsleves és gyümölcszselé, de főzhetünk belőle lekvárt is.

Birsalmás grízpuding

osz, birsalma

Hozzávalók 4 személyre:

  • 8 dl tej
  • 6 ek. búzadara
  • 1 vaníliarúd
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • csipet só
  • 5 ek. méz
  • 30 dkg tisztított birsalma
  • 3 ek. barna cukor
  • 3 dl száraz vörösbor
  • 1 egész fahéj
  • 1 csillagánizs

A hideg tejbe beletesszük a búzadarát, az őrölt fahéjat, a vaníliarúd kikapart belsejét, csipet sót, majd az egészet elkezdjük felmelegíteni. Amikor kezd besűrűsödni, hozzáadjuk a mézet, majd az egészet kis poharakba szedjük, és hagyjuk kihűlni. A birsalmát meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, majd a barna cukorral és a vörösborral feltesszük főni. Egész fahéjat és csillagánizst adunk hozzá, és addig főzzük, amíg a birsalma leve szirupszerű lesz. Kihűtjük, kivesszük belőle a fűszereket, majd a darapudingra kanalazzuk, és tálaljuk.

Birsalmás csirkemell

 birsalma, recept
 Hozzávalók:

  • 1 nagy csirkemellfilé
  • só, bors
  • 1 nagy birsalma
  • 1 közepes fej hagyma karikázva
  • 1 citrom leve
  • méz
  • 1 tk. őrölt gyömbér
  • ½ tk őrölt fahéj
  • kb. 4 dkg vaj

Elkészítés:

Először egy lábosban felforrjunk fel vizet, tegyünk bele  citromlevet és pici mézet. A birsalmát négyfelé vágjuk, és úgy, ahogy van, magostul, héjastul azonnal betesszük a vízbe. Roppanósra főzzük, azaz puhuljon meg, de ne legyen pépes, maradjon meg a formája. Mialatt fő, falatnyi darabokra szeleteljük fel a csirkemellet. A gyümölcsnek a vízből kivéve vágjuk ki a magházát és a csirkével azonos méretű kockákra vágjuk. Egy serpenyőben vajon pároljuk meg a karikára szeletelt hagymát, adjuk hozzá az őrölt fahéjat, gyömbért és dobjuk rá a csirkemellet, sózzuk, borsozzuk, pirosra sütjük. Félrehúzzuk, amíg karamellizáljuk a birsalmát: ehhez egy másik serpenyőben egy diónyi vajat és egy teáskanálnyi mézet felolvasztunk és rádobjuk a kockázott gyümölcsöt. Átforgatjuk amíg szép piros, ragacsos nem lesz (1-2 perc). A legvégén adjuk hozzá a húshoz, ha kell, még egy pici mézet csurgatunk rá.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top