Növeli a csontsűrűséget, különösen nők esetében, és csökkenti a csonttörés kockázatát a rendszeres teafogyasztás – derítették ki kínai kutatók 450 ezer felnőtt adatainak elemzéséből.
Az összefüggés okát ugyan kevésbé ismerik, de a Pekingi Egyetem közegészségügyi karának kutatói azt találták, hogy alacsonyabb volt a csonttörések száma azok körében, akik mindennap ittak zöld teát, de különösen azok körben, akik több mint 30 éve rendszeres teafogyasztók.
A Nutrients and Osteoporosis International tudományos folyóirat novemberi számában közzétett tanulmányukba a szakemberek véletlenül kiválasztott 453.625 ember adatait vonták be, amelyeket egy kínai biobankban őriznek.
Az emberek által a teafogyasztási szokásaikról szolgáltatott adatokat és feljegyezett csonttöréseiket összevetve kimutatták, hogy 12 százalékkal volt alacsonyabb a csonttörés kockázata a rendszeres teafogyasztók körében és 20-30 százalékkal a 30 éven át fogyasztók körében a medencecsont-törés kockázata azokhoz képest, akik nem ittak teát.
Korábbi kutatások is kimutatták már, hogy nagyobb azon menopauzában szenvedő nők csontsűrűsége, akik rendszeresen isznak zöld teát.
MTI