Gasztro

Kitakarítanád a hűtődet? Szakértők mondták el, melyik lejárati dátumra kell figyelned

Egy étel van, aminél halálosan komolyan kell venni a lejárat dátumát.

Tudtad, hogy az Egyesült Államokban november 15. a hűtőtakarítás „ünnepe”?  Ha belegondolunk, logikus: nagyon praktikus, ha az ünnepek előtt kidobáljuk a lejárt ételeket, hogy helyet csináljunk a karácsonyi menünek, és természetesen a maradéknak.

Ilyenkor persze mindig feléled a nagy kérdés: mi az, amit még megtarthatunk, és mi az, amit már nagyon nem tanácsos elfogyasztanunk. A legtöbben a lejárati dátumot nézik, sokszor azonban ez is becsapós, hiszen az elsősorban a bontatlan termékekre vonatkozik.

Az NBC megkért néhány dietetikust, hogy mutassanak utat a lejárt joghurtok és ketchupok útvesztőjében. A szakértők sorra vettek néhány élelmiszert, ami minden hűtőszekrényben előfordul.

Tej és joghurt

Mary Ellen Phipps szerint ami átmegy a „szagteszten” azt a lejárat utáni egy héten belül nyugodtan elfogyaszthatjuk. Dr. Jennifer Quinlan mikrobiológus egyetértett: ő akár 2 héttel a lejárat után is megenne egy joghurtot, ha nem lenne szaga.

Sajt

A lejárt sajtoknál is csalhatatlan a „szagteszt”. Ha penész van a sajton, az más kérdés. Phipps szerint a kemény sajtok esetében nyugodtan levághatjuk a penészt, a többi rész fogyasztható. A lágy sajtokat azonban rögtön ki kell dobni, ha megjelenik rajtuk a penész.

Tojás

A tojás esetében nehezebb észrevenni, ha elkezdett megromlani. Quinlan szerint a lejárat után egy héten belül még elfogyaszthatjuk, de alaposan süssük át.

Hús

A húsoknál nem lehet szórakozni, sose készítsük el a lejárat után. Ha nem tudjuk elkészíteni időben, fagyasszuk le a lejárat előtt!

Thinkstock

Csomagolt saláták

 A saláták elrohadnak, mielőtt bármi bajt okozhatna az elfogyasztásuk. Úgyhogy ránézésre is tudjuk, ha egy saláta megromlott.

A szakértők szerint van egy olyan étel, amelyiknél mindennél jobban figyelembe kell vennünk a lejárati dátumot. Ez pedig a

csecsemőtápszer.

Mivel a kisbabáknak még nem elég kifejlett az immunrendszere, sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve a romlott ételek esetében is. Ha van otthon lejárt tápszer, azonnal menjen a kukába!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top