Gasztro

Séfek kedvence (X)

Utánozhatatlan íz, textúra és még a szemet is gyönyörködteti. A legjobb séfek serpenyőjében mindig ott olvadozik a halvány színű tejszínvaj.

Akik járatosak a konyhában, szívesen főznek, vagy sütnek, pontosan tudják, hogy a legfontosabb a minőségi alapanyag. A legegyszerűbb ételnek, és a legínyencebb fogásnak is az alapja a jó minőség. A kiváló alapanyag pedig, szinte garancia a tökéletes étel elkészítéséhez.

Tegyél bele egy kis vajat!

A séfek szerint minden ételbe, amibe lehet, tegyünk egy kis vajat. Bármely ételből csodát varázsol.


Gondoljunk csak egy friss kiflire, vagy egy ropogós szelet kenyérre. Mit tennék rá először? Vajat!
A párolt zöldség mitől lesz ízletes köret? Egy kis vajtól.
A húsok mitől nyerik el a végleges zamatos ízüket? A vajtól.
A leveles tészta miért olyan ellenállhatatlan? A vajtól.
A krumplit mivel lehet „megbolondítani”? Egy kis vajjal.
A rizottót mivel lehet fényesre keverni? Vajjal.
A mennyei süteményeknek mi az alapja? A vaj.


Nincs olyan étel, ami ne válna különlegesen ízletes fogássá tőle.

Persze egyáltalán nem mindegy, hogy milyen vajról beszélünk. A szendvicsvaj vagy a teavaj alacsonyabb zsírszázalékkal és több vízzel készül, mint a prémium minőségi termékek.

Bemutatjuk a Lurpakot, az igazán minőségi tejszínvajat!


A kiváló vajat az jellemzi, hogy 100% friss tejből és természetes összetevőkből készül.

Frissen köpült tejből, különlegesen válogatott repceolajból, egy kevés vízből, és az enyhén sózott változatok esetében egy kis sóból készül a Lurpak vaj.

Nálam a mindennapok alapanyaga, és természetesen a karácsonyi sütés-főzés elengedhetetlen összetevője is.

Karácsonyra mindig újabb és izgalmasabb ételeket keresek, de azért úgy, hogy a hagyomány is megmaradjon. A mi családunkban a hal a főfogás. Az, hogy már nem rántott pontyot sütök, mint a nagyanyám, és nem halászlevet főzök, mint az anyukám, senkit nem zavar.

Ízletes, egészséges és ínycsiklandóan zamatos halételekkel kápráztatom el a családot, amihez Lurpak vajat használok!

A Lurpak honlapját böngészve akadtam rá erre a receptre is, ami biztosan az idei karácsonyi menüm legtutibb fogása lesz!

Lazac Wellington

800 g lazacfilé bőr nélkül
200 g bébi spenót
75 g vízitorma
1 kis citrom héja
1 nagy banánhagyma, apróra vágva
25 g enyhén sózott Lurpak vaj
1 nagy csipet frissen reszelt szerecsendió
csipetnyi frissen őrölt bors
csipetnyi só
200 g créme fraiche vagy tejföl
1 tojás, felverve
500 g leveles tészta
egy marék simaliszt
 

Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. Béleljünk ki egy nagy tepsit sütőpapírral.

Olvasszuk fel a vajat egy kisebb lábasban közepes hőfokon, majd adjuk hozzá az apróra vágott banánhagymát. Pároljuk puhára, majd hagyjuk lehűlni. Figyeljünk rá, hogy a hagyma ne barnuljon meg.

Egy nagy fazékban fonnyasszuk meg a spenótot és a vízitormát közepes lángon egy-két evőkanál vízen. Öblítsük le hideg víz alatt, majd egy szitán át egy tál felett préseljük ki a lehető legtöbb vizet belőlük.

Tegyük a spenótot, vízitormát, a vajat, a hagymát, a citromhéjat és a créme fraiche-t egy konyhai robotgépbe és dolgozzuk össze picit. Ízesítsük sóval, borssal és frissen reszelt szerecsendióval.

Egy enyhén kilisztezett felületen a tésztát vágjuk félbe, és nyújtsuk akkorára a darabokat, hogy a lazac beleférjen. A szélein maradjon kb. 2 cm-nyi üres rész.

Helyezzünk egy darab tésztát a tepsibe, kanalazzuk a spenótos keveréket a tészta közepére, és tegyük a lazacot a tetejére.

Körben a tészta szélét kenjük be egy kis vízzel, majd helyezzük a másik darab tésztát a tetejére.

Formázzuk meg a kezünkkel a tésztát a hal körül, majd egy villával nyomkodjuk össze az alsó és a felső tésztát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top