Gasztro

Nagy bajban van a Vapiano

Munkaügyi és közegészségügyi botrányok, lassú kiszolgálás, elhibázott terjeszkedés miatt nagyot zuhant a tőzsdén az étteremlánc.

Az olasz-mediterrán konyhát és gyors kiszolgálást kínáló, német gyökerű Vapiano étteremlánc a napokban kénytelen volt bejelenteni: az év első kilenc hónapjában összesen 13,2 millió euró veszteséget termelt.

Ráadásul a teljes évre vonatkozó bevételi előrejelzést is módosítani kellett, idén már másodszor. A Vapiano részvényei a tavalyi tőzsdei bevezetés óta értékük kétharmadát elvesztették, és Jochen Halfmann vezérigazgatónak is távoznia kellett – írja a G7 a Süddeutsche Zeitung elemzése nyomán.

A cég 2015-ben került válságba, amikor munkaügyi és közegészségügyi botrányba keveredett. Az a kép alakult ki a cégről, hogy a munkavállalóit kiszipolyozza, egyes éttermekben pedig borzasztó higiéniás körülményekre derült fény.

A gyors nemzetközi terjeszkedés sem úgy sikerült, ahogy szerették volna. Az étteremnyitások rengeteg pénzbe kerültek, és sokszor a helyszíneket is rosszul választották meg. Ráadásul a gyors kiszolgálást csak csúcsidőn kívül tudják tartani, ebédidőben gyakran túl nagy a tumultus.

A vezérigazgató utódja, Cornelius Everke automata rendelőterminálokkal gyorsítaná fel a kiszolgálást, valamint az önerőből megvalósított terjeszkedés helyett csak franchise módszerrel bővítené a láncot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top