Ez a rizottó akár egy kettesben eltöltött, romantikus vacsora kezdete is lehet, vagy barátokkal beszélgetős estéé. Ráadásul a rizottó frissen elkészítve az igazi, így nyugodtan vonjuk be a főzésbe vacsorapartnerünket is.
A tökéletes rizottó
Az olaszok szerint, ők meg csak tudják, a tökéletes rizottó törődést, odafigyelést igényel. Ezért már az alapanyagokat válogassuk akkurátusan össze. A legjobb ha hosszú szemű rizottórizst (carnaroli) használunk, ez ugyanis önmagában kissé édeskés ízű, és főzés közben sem esik szét. Szépen felveszi a krémes folyadékot, éppen ezért illik hozzá a joghurtos szósz.
Joghurtos-lazacos rizottó, hozzávalók:
- 35 dkg carnaroli rizs
- 1 fej hagyma
- 5 dl zöldségalaplé
- 1 közepes burgonya
- 4 dkg vaj
- 1 dl fehérbor
- 25 dkg lazac
- 3 ek. görög joghurt
- só
- őrölt fekete bors
Elkészítés
- Egy serpenyőben az apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk a vajon.
- A burgonyát hámozzuk meg, vágjuk egészen kis kockákra, és mehet a hagyma mellé. Forgassuk jól át a vajas hagymán.
- Adjuk hozzá a rizst, várjuk meg, míg kissé áttetszőek nem lesznek a szemek, és öntsük hozzá a fehérbort, pároljuk el.
- Merőkanalanként kezdjük el adagolni a zöldségalaplevet. A következő kanál alaplé előtt várjuk meg, amíg a rizs az előzőt beitta. Ez nagyjából 15 perc.
- Az utolsó kanál alaplé előtt a felkockázott lazacdarabokat is keverjük a majdnem kész rizottóhoz.
- Öntsük rá az utolsó adag alaplevet, és vegyük le a tűzhelyről.
- Keverjük hozzá óvatosan a görög joghurtot, és már tálalhatjuk is.