nlc.hu
Gasztro

Töltött káposzta, ünnepi sült húsok és lazac újratöltve! 5 maradékmentő recept

Maradt egy kis sült hús, hal vagy töltött káposzta? Varázsoljunk belőlük új ételeket!

Maradt a töltött káposztás edény aljában jó ízű káposzta? A sült húsból már többször ettünk, kicsit unjuk is már, de nincs ötletünk az „újjáélesztésére”? Öt kreatív recepttel segítünk megakadályozni, hogy az értékes ételek a kukában végezzék!

Töltött káposzta újratöltve: káposztás tésztabatyu, vagy gombóc, pelmenyi, derelye, khinkali, tortellini és a többiek

Felmelegítve csak a káposzta jó, de jóból is megárt a sok. Ha még mindig van a karácsonyra készült töltött káposztából vagy székelykáposztából, csináljunk belőle tölteléket! Ha csak a káposzta része maradt meg, egyszerű lesz a dolgunk. Ha töltelék vagy kockára vágott sertéshús is van benne, késsel aprítsuk fel gondosan minél kisebb részekre, és lehet húsos is a káposztás töltelékünk.

nlc. tipp

Az ázsiai ihletettségű tésztabatyu csak az egyik lehetőség. Tésztaételek sora kínálkozik, a káposztás töltelékhez formázhatunk krumpligombócokat, derelyét, orosz pelmenyit, grúz khinkalit vagy olasz módra tortellinit, raviolit is.

Káposztás tésztabatyuk

Hús is mehet bele / Fotó: Abrada, Getty Images

Hozzávalók:

  • 40 dkg maradék káposzta
  • 50 dkg burgonya
  • 25 dkg finomliszt
  • 3 evőkanál zsír
  • 1 evőkanál étolaj
  • 2 db tojás
  • 2 dl tejföl
  • 1 teáskanál só
  • Kis édes pirospaprika a tálaláshoz

Elkészítése:

  • Tegyük fel főni sós vízben a krumplikat héjában.
  • Ha elkészült, öntsük le róla a vizet, és hagyjuk annyira kihűlni, hogy tudjunk vele tovább dolgozni. A megfőtt krumplik héját könnyed lehúzzuk, és egy tálban villával összetörjük.
  • A krumplit a tojásokkal, a szobahőmérsékletű zsírral, sóval, borssal kikeverjük, és csak fokozatosan adjuk hozzá a lisztet. Annyit, hogy gyúrható tésztát kapjunk.
  • Hűtőben pihentessük a tésztát legalább 1520 percig, majd belisztezett gyúródeszkán kisujjnyi vastagságúra nyújtsuk ki. Közben a felületét is lisztezzük, és ha letapadna a tészta, alá is lisztezhetünk.
  • Kb. 5×5 cm-es négyzetekre vágjuk fel a tésztát, a leesőből pedig gyúrjunk egy új kis négyzetet.
  • Mindegyik közepére tegyünk egy evőkanálnyit a káposztából.
  • Fantáziánk szerint formázzunk belőle gombócot, félholdat, háromszöget, amit szeretnénk. A választott formának megfelelően hajtogassuk be az esetleg feleslegesen maradt tésztarészeket.

Fontos, hogy bármilyen alakban formázzuk is a batyukat, jól nyomkodjuk össze az ujjainkkal, ne legyen rajta rés.

  • Fazékban vizet forralunk, megsózzuk, és hozzáadjuk az étolajat.
  • Lobogó vízbe tesszük, és kifőzzük a batyukat, olykor finoman megkevergetve, hogy ne tapadhassanak össze a fazékban, de ne is sértsük meg a tésztagombócok felületét.
  • Ha feljönnek a víz tetejére, tudjuk, hogy készen vagyunk. Egy 15 percen belül megtörténik.
  • Csepegtessük le őket, és ízlés szerint tejföllel, édes pirospaprika-szórással tálaljuk.

Szilveszteri csülköt reggelire! Ropogós sajtos-tojásos muffin csülökkel

Elsőre meglepő lehet az ötlet, pedig egyáltalán nem áll távol a mindennapi reggeliktől. A füstölt sonka mindig is jó ötletnek számított a rántottába, ezt válthatjuk ki a maradék főtt vagy sült csülökkel. Lényeges, hogy apró kockákra vágjuk, ne a szálas, nagyobb darab húsok kerüljenek a tojásos masszába. A cél, hogy adjon neki egy kis sós, karakteres ízt.

Ha az egyszerű rántotta helyett vinnénk bele egy kis extrát, a tojásos masszát osszuk el muffinformákban, frissítsük egy kis zöldséggel, szórjuk meg egy kis sajttal, és mehet is a sütőbe.

Tojásos sonkás sajtos spenótos muffin

Reggelire rántotta helyett / Fotó: Azurita, Getty Images

Hozzávalók:

  • 8 db tojás
  • 20 dkg csülök vagy más hús
  • 20 dkg reszelt sajt (pl. füstölt sajt, trappista, Gouda)
  • 1 marék friss spenótlevél
  • 1 kaliforniai paprika
  • 1 lila hagyma vagy 2 szál újhagyma
  • Só, frissen őrölt fekete bors

Luxusfalatok maradékból: cukkinis-zöldfűszeres lazacpogácsa

Sok család asztalára évi néhány alkalommal kerül lazac, a karácsony pedig éppen a főszezonja. A gyönyörű, rózsaszín húsú halat sokan szeretik, akik egyébként nem rajonganak a halak ízéért. Ha maradt volna lazac szilveszterről, új ételt alkothatunk akár már kevéske lazachúsból is (arányosan úgy változtassunk a hozzávalók mennyiségén, amennyi lazac áll rendelkezésünkre). Pogácsaformában és muffinkosárkákban is kisüthetjük ezt a finomságot, ami igazi luxusreggeli vagy különleges uzsonna, nassolnivaló.

Cukkinipogácsák muffinformában

Pogácsa- vagy muffinformába a maradék lazaccal / Fotó: brebca, Getty Images

Hozzávalók:

  • 150 g cukkini
  • 150 g lazacfilé
  • Egy nagy csokor petrezselyemzöld
  • Egy kis csokor friss kapor
  • 1 közepes fej fehér hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál frissen reszelt parmezán (vagy más kemény sajt)
  • 5-6 evőkanál zsemlemorzsa
  • Só, frissen őrölt fekete bors
  • Extraszűz olívaolaj
  • A sütéshez napraforgóolaj

Elkészítése:

  • A lazacot nagyon apróra (szinte pépesre) vágjuk. A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk, és a petrezselyemzölddel, valamint a kaporral együtt finomra aprítjuk. A cukkinit nagylyukú reszelőn lereszeljük.
  • Egy serpenyőben néhány evőkanál olajat hevítünk, hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát, majd üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a zöldfűszereket is, még egy percig pirítjuk, végül az egészet a lazaccal, a tojással, a sajttal, a cukkinivel, kevés sóval, borssal egy tálba tesszük, és alaposan összekeverjük. (Ha a massza túl lágy, adhatunk még hozzá egy kevés zsemlemorzsát.)
  • Egy 5-6 cm átmérőjű, 1 cm magas pogácsaszaggatót vágódeszkára helyezünk, megtöltjük a masszával, jól lenyomkodjuk, hogy tömör legyen, majd a karikát lehúzzuk a korongról. Az egészet addig ismételjük, amíg a cukkinis-lazacos keverék el nem fogy. A pogácsákat konyhai lapát segítségével forró napraforgóolajba csúsztatjuk, mindkét oldalukat aranybarnára sütjük, és azonnal tálaljuk.
  • Másik megoldás, ha muffinformába töltjük a masszát, és 180°C-ra előmelegített sütőben sütjük aranybarnára.

A sült máj új élete: Aszaltparadicsomos-rozmaringos májkrém

Az alábbi májkrémhez bármilyen májat használhatunk, ami megmaradt az ünnepi sültek közül. Ha zsírban sütöttük ki, mindenképpen használjuk a saját zsírját, isteni lesz! Az egyszerű és olcsó csirkemájból, borjúmájból, sertésmájból is dolgozhatunk, és persze az igazi gourmet ételnek számító kacsamáj és libamáj is fantasztikus. Ez utóbbi kettőt mégsem feltétlenül ajánlanánk, hiszen ezek édes ízzel, aszalt gyümölcsökkel, netán tokaji aszúval kombinálva mutatják meg az igazán izgalmas oldalukat. Persze a hagymás, aszaltparadicsomos kísérőktől sem sértődnek meg!

Bagettszeleten májkrém aszalt paradicsommal

Egész évben kedvenc / Fotó: Liudmila Chernetska, Getty Images

Hozzávalók:

  • 0,5 kg sült máj megmosva, szárazra itatva
  • 100 g aszalt paradicsom
  • 1 fej közepes méretű vöröshagyma vékonyra csíkozva
  • 5 evőkanál zsír
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál finomra aprított rozmaring (legjobb a friss)
  • Frissen őrölt bors, só

Elkészítése:

  • Felhevítjük a zsírt serpenyőben, és rátesszük a szeletelt hagymát, finoman sózzuk és szép barnára dinszteljük.
  • Ráreszeljük a fokhagymát, hozzáadjuk az aprított rozmaringot, és fél percig együtt pirítjuk őket.
  • Rátesszük a májakat, és csak nagyon röviden összepirítjuk őket.
  • Ezután hozzáadjuk a kockázott aszalt paradicsomot.
  • A végén szükség szerint ízesítsük borssal, sóval, majd az egészet botmixerrel elegyítsük.

Készíthetünk sima krémet, de hagyhatunk benne máj- és aszaltparadicsom-darabokat rusztikusan.

  • Tegyük zárható fedelű üvegbe vagy műanyag dobozva, és hagyjuk kihűlni. Csak akkor fedjük le, ha már kihűlt. Tegyük hűtőbe. Néhány napig eltartható.

Maradék vadhúsból elegánsan: szarvaspástétom vörösboros meggypürével

A vadhús szintén olyan csemege, ami sok háztartásban az év végi ünnepekkor kerül elő. A kiszáradásra hajlamos, sovány, ám kiváló ízű hús remek pástétomalapanyag is (nem véletlenül áll jól neki egy kis szalonna és vörösbor). A szarvashús aromáit szépen kiemelik a savas gyümölcsök, így az erdei gyümölcsök, télen különösen az áfonya, és persze a meggy is, ami ebben a receptben vörösboros meggypüréként kerül a pástétom mellé.

Pástétom

A pástétom mindig egy kicsit ünnepi / Fotó: Sebalos, Getty Images

Hozzávalók pástétomhoz:

  • 40 dkg szarvas színhús
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1+1 dl száraz minőségi vörösbor
  • Ízlés szerint só, kakukkfű, rozmaring, tárkony, őrölt bors
  • Őrölt szegfűszeg
  • 5 dkg friss áfonya
  • 20 dkg magozott meggy
  • 10 dkg méz
  • Csipetnyi frissen őrölt bors

Elkészítése:

  • A szalonnát kockára vágva kisütjük, majd a finomra vágott vöröshagymát megfuttatjuk rajta.
  • Hozzáadjuk az 1X1 cm-es kockára vágott szarvashúst, a fűszereket és a vörösbort, majd fedő alatt rövid idő alatt összefőzzük.
  • Forrón lepürésítjük, egy kis lyukú szűrőn átpasszírozzuk, és még melegen hozzáadjuk a friss áfonyát, majd pástétomformába rakva kihűtjük.

Célszerű szilikonformába tenni, mert azt szinte csak le kell húzni róla.

  • A meggyet 1 dl vörösborral és a mézzel visszaforraljuk, borssal fűszerezzük, majd lepürésítjük, és nagyobb lyukú szűrőn átnyomjuk. Lehűtjük, és tálaláskor a pástétomhoz kínáljuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top