Gasztro

Ínycsiklandó csokis muffin tojás nélkül

Néha hihetetlennek tűnik, de tojás nélkül is pont ugyanolyan finom muffint lehet készíteni. Könnyedebb, de az ízvilág ugyanaz: őrülten kakaós.

A muffin világszerte ismert és igencsak népszerű sütemény, hiszen könnyen és gyorsan elkészíthető. Nagyon sokféle alapanyagból össze lehet hozni: csokoládéval, friss, vagy szárított gyümölcsökkel, édesen és sósan, uzsonnára, vagy baráti összejövetelre.

A muffin tojás nélkül

A muffin alapreceptje szinte minden esetben tartalmaz tojást és tejet is. Az ételallergiásoknak és mindenkinek jó hír, hogy a tej és tojás nélkül is simán lehet muffint készíteni, ami így levegősebb és sokkal könnyebben emészthető.

Ez a tojásmentes muffint most kakaóval tesszük még finomabbá, és a gyerekek számára is vonzóvá. Feldobhatjuk gyümölcsökkel, almával, körtével és bármivel, ami szerintünk illik a csokis muffinhoz.

Muffineredet

1703-ban egy angol receptben említették első alkalommal a muffint, “moofin”-ként. A franciák is szeretnék magukénak tudni, hiszen a “mouflet” kenyeret jelent, de a németek “muffen”-je is versenyben van, mint apró süti. A lényeg az, hogy a mostanra kiforrott muffin isteni finom és ezerféleképpen variálható, ráadásul különösebb cukrászati előképzettség nélkül is elkészíthető.

Tojásmentes csokis muffin hozzávalók:

  • 125 g natúr joghurt
  • 80 ml tej
  • 30 vaj
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 150 g liszt
  • 25 g keserű kakaópor
  • 100 g cukor
  • 1 cs sütőpor

Elkészítés:

  1. Az olvasztott vajat keverjük össze a joghurttal, a tejjel és a vaníliás cukorral.
  2. Egy másik edénybe pedig jöhetnek a száraz hozzávalók: liszt, kakaó, cukor és a sütőpor. Keverjük el.
  3. A következő lépésben a száraz és a nedves hozzávalókat elvegyítjük.
  4. Majd a tésztát töltsük a szilikon, vagy a papírkapszlikkal kibélelt muffinformákba. ¾-ig elég megtölteni a formákat.
  5. 180 fokra előmelegített sütőben süssük 14 percig, majd hagyjuk kihűlni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top