Egy kis ötletességgel fantasztikusan finom süteményeket lehet megalkotni, amelyek ráadásul könnyen és gyorsan el is készíthetők. Az avokádós sajttorta is pont ilyen.
Sajttorta az örök
A régebbi időkkel ellentétben, mikor sütemény csak sátoros ünnepeken került az asztalra, a desszertek, szerencsére, a hétköznapjainkba is bekúsztak. Főleg azok, amelyek amellett, hogy látványosak, kevés hozzávalóból, viszonylag gyorsan elkészíthetők.Válogassuk meg, milyen avokádót vásárolunk: nagy, zöld és érett legyen. Ez utóbbit könnyedén meg tudjuk állapítani: ha kissé megnyomkodjuk az avokádót, és az ujjunk besüpped a húsában, akkor jól választottunk.
Avokádós sajttorta, hozzávalók:
- 220 g kakaós keksz
- 100 g olvasztott vaj
- 650 g megpucolt, kimagozott avokádó
- 4 db lapzselatin
- 600 g túró
- 1 cs. vaníliás cukor
- 5 lime
- 50 g tejszín
- 180 g cukor
- pisztácia
Elkészítés:
- A kekszet egy késes aprítóban ledaráljuk, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat. Alaposan elkeverjük, majd a kekszes masszát egy sütőpapírral kibélelt kapcsos tortaforma aljába nyomkodjuk. A tetejét egy kanállal lesimítjuk. Kb. egy órára a hűtőszekrénybe tesszük.
- A zselatint áztassuk vízbe nagyjából 10 percre.
- Közben hámozzuk meg az avokádót, szedjük ki a magját, a gyümölcshúst pedig daraboljuk fel. Majd tegyük egy késes aprítóba a lime lereszelt héjával együtt. Mehet bele a lime leve is, a túróval, a vaníliás cukorral és a cukorral együtt. Alaposan keverjük össze, amíg teljesen homogén nem lesz.
- A zselatint vegyük ki a vízből, nyomkodjuk ki alaposan, és tegyük a felmelegített tejszínbe, keverjük el, hogy feloldódjon. Ha kihűlt, akkor ez is mehet az avokádós részhez, egy utolsót keverünk rajta, és ráöntjük a kekszes alapra.
- Pár órára a hűtőszekrénybe tesszük, míg meg nem dermed.
- Ha kész, óvatosan vegyük ki a tortaformából. Díszíthetjük lime-mal és aprított pisztáciával.