A klasszikus palacsinta töltelékkel sokféle módon elkészíthető, ráadásul ha a tésztát már eleve cukor nélkül keverjük ki, lehet belőle finom sós partyétel is. Van, aki föltekeri, mások hajtogatják, hogy még különlegesebb legyen, a lényeg, hogy a sonkás-gombás változatnál is próbáljuk hajszálvékonyra elkészíteni a tésztát.
Palacsinta alapok
A palacsintatészta hozzávalói biztos mindenkinek megvannak: tej, liszt és tojás. Ezek az alapok, innen persze lehet tovább variálni szódavízzel, olajjal, vagy a tej egy része helyett adhatunk hozzá tejszínt is. Ennél a receptnél most az alaptésztát használjuk, amit majd a töltelék tesz különlegessé.
Sonkás-gombás palacsinta
Hozzávalók:
- 300 ml tej
- 120 g liszt
- 2 tojás
- vaj
- reszelt sajt
- sonka
- gomba
- olaj
- só, bors
- főzőtejszín
- fokhagyma
Elkészítés:
- A tésztához keverjük el a tejet, a liszttel és a tojással teljesen csomómentesre.
- A palacsintasütőt kenjük ki olvasztott vajjal, forrósítsuk fel, és öntsünk bele egy merőkanálnyi tésztát.
- Ha kisütöttük az összes palacsintát, a megtisztított és feldarabolt gombát kevés olajon lepirítjuk, aprított fokhagymát szórunk rá, sózzuk, borsozzuk felöntjük tejszínnel.
- A kiterített palacsintára tegyünk a tejszínes, gombás töltelékből, a feldarabolt sonkából és a reszelt sajtból is. Hajtogassuk, vagy tekerjük fel.
- A palacsintákat tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire, szórjunk rá reszelt parmezánt, és egy kis darabka vajjal 180 fokon süssük aranybarnára.