nlc.hu
Gasztro
Húsvéti vendégváró kence és mártogatós receptek

Húsvéti vendégvárók: gyors, olcsó és brutál finom

Ti is imádjátok a húsvéti lakomák színeit, ízeit, friss illatait? Jöjjön akkor 10 kence és mártogatós recept, amivel igazi bőségszaru lehet a húsvéti asztal!

A húsvét egy olyan ünnep, amikor nyitva az ajtó, érkeznek a rokonok, barátok és persze a locsolók, azaz kellenek vendégváró falatok! Az ezerszer elkészített személyes kedvencek már úgyis a fejünkben vannak, de jól jön ilyenkor néhány új recept, amivel még szebb, még teljesebb lesz a húsvéti asztal.

Az ünnepi terülj-terülj asztalkám egyébként is a tavasz, az újjászületés hírnöke, ami úgy a legszebb, ha minél több íz és szín felsorakozik rajta. A hidegen tálalt kencék és mártogatósok tökéletes műfajt jelentenek: előre el lehet készülni és betárazni velük, a legtöbbjük pedig kifejezetten gyors és könnyű recept. Egy részüket még csak főzni sem kell!

Nagy előnyük, hogy kenhetjük őket kenyérre, húsvéti kalácsra, vagy ha épp vigyázunk a vonalainkra, zöldségekkel mártogatósként is falatozhatjuk őket. 10 recept következik (nem csak) húsvétra!

Zsidótojás, a tojássaláták királya

Ez a tojássaláta nem az a sápadt, vegetáriánus fajta! Laktató, telt és ízletes, és kötelező hozzá a libazsír! Abban már megengedőbb a Nosalty receptje, hogy libamájjal vagy a jóval olcsóbb és elérhetőbb csirkemájjal dúsítjuk-e a tojásokat, de a lényeg, hogy ebbe a verzióba jó 30 deka máj is kerüljön, és pirospaprika pirosítsa. Sokan ezután a változat után már a zsidótojást tartják etalonnak, annyival ízesebb és dúsabb. A név nem hazudik, bizony a kóser konyhából hoztuk ezt a receptet.

Tovább a receptre: zsidótojás

Zsidótojás / Fotó: Rosanics Petra, Nosalty Ételfotó

Zsidótojás / Fotó: Rosanics Petra, Nosalty Ételfotó

Vége a böjtnek: mennyei tepertőkrém

Akár böjtöltünk, akár nem, a húsvét bizony a húsos, tojásos, süteményes dőzsölés ideje! Mikor, ha nem most kerüljön elő egy jó házi tepertőkrém recept? Ne elégedjünk meg a bolti előre elkészítettel, hanem csináljuk meg a magunk házi tepertőkrémjét! Ez is egy fantasztikusan egyszerű, sütés-főzés nélküli recept, de az a nagy titka, hogy igazán jó ízű legyen az alapanyag, ezen áll vagy bukik a sikere. Zamatos, friss libatepertőért irány a legközelebbi piac!

Tovább a receptre: mennyei tepertőkrém

Mennyei tepertőkrém

Mennyei tepertőkrém / Fotó: Nemes Nóra – Dacota, Nosalty Ételfotó

Tavaszi citromos zöldborsókrém

Tudtad, hogy a zöldborsó esszenciája nem csak egy kellemes tavaszi zöldborsólevesben vagy -főzelékben érvényesülhet, hanem hidegen, kenhető krém formájában is? Nincs finomabb a zsenge zöldborsónál, de egész nyugodtan nyúljunk a mélyhűtőbe, úgy is ízletes lesz. Könnyed, mindenkinek ismerős ízvilág, amit citromlé, snidling és olívaolaj frissít, valamint fokhagymával vadítjuk egy kicsit. Meglepő, de a zöldborsó ízletes hidegkonyhai finomságként is!

Tovább a receptre: tavaszi citromos zöldborsókrém

Tavaszi citromos zöldborsókrém

Tavaszi citromos zöldborsókrém / Fotó: Kárai Dávid, Nosalty Ételfotó

A zöldborsópüré párja: fava, a görög sárgaborsópüré

Sokan nem tudják, de a sárgaborsó is a zöldborsó valójában. A zöldborsó „hántolt, szárított és felezett magjából készülő növényi ételkészítmény” – írja a Wikipedia, és „nem csupán magas a fehérje, B vitamin és rost tartalma, de szinte teljesen zsírmentes” – teszi hozzá a Nosalty cikke. A levesen és főzeléken kívül krémet is készíthetünk belőle, mégpedig az alábbi görög recept szerint. Nem holmi közhelyes étel, egy igazi különleges kence vagy mártogatós a húsvéti asztalon!

Tovább a receptre: fava, a görög sárgaborsópüré

Fava, a görög sárgaborsópüré / Fotó: Kristyán Fanni, Nosalty Ételfotó

Fava, a görög sárgaborsópüré / Fotó: Kristyán Fanni, Nosalty Ételfotó

Mutabal, a közép-keleti sült padlizsánkrém

Van, aki nem szereti a padlizsánkrémet? Minden kenegetősök állócsillaga, amit megannyi országban készítenek. Imádjuk az erdélyi füstös recepteket is, de most egy közel-keletit hoztunk el. A mezzéket kínáló közel-keleti éttermekből ismerős lehet ez az ízvilág: tahinitől, azaz szezámmagpasztától telt és zsíros, gránátalma roppan a tetején, és ha még autentikusabb ízeket szeretnénk megidézni, jöhet rá petrezselyem helyett friss korianderzöld is! Egy igazán megunhatatlan mártogatós.

Tovább a receptre: mutabal, a közép-keleti sült padlizsánkrém

Mutabal, a közép-keleti sült padlizsánkrém

Mutabal, a közép-keleti sült padlizsánkrém / Fotó: Kristyán Fanni, Nosalty Ételfotó

A nyár üzenete: selymes-füstös erdélyi zakuszka

Ha már az előzőekben felmerült a füstös, szabadtéren sütött padlizsánokból készített erdélyi padlizsánkrém, jöjjön egy erdélyi recept! Egyszerre selymes és füstös, az egész Balkánon egy igazi sztár: ez a zakuszka. Amilyen egyszerű étel, olyan sokféleképpen készítik. Alapja a paradicsom és a húsos, édes piros színű paprika, az igazán dögös zakuszkákban viszont padlizsán és bab is szerepel. Pont, ahogy a Nosalty receptjében. A lestyánt se hagyjátok ki belőle!

Tovább a receptre: selymes-füstös erdélyi zakuszka

Selymes-füstös erdélyi zakuszka

Selymes-füstös erdélyi zakuszka / Fotó: Nosalty Ételfotó

Skordalia, egyenesen Görögországból

Bár skandinávos a hangzása, a skordalia egy görög étel. Mégpedig egy kevéssé ismert fogás, pedig egyszerűségében nagyszerű. Rendhagyó módon áztatott kenyér az alapja, jellegzetesen fokhagymás, istenien krémes görög joghurt adja meg a textúráját, és fontos szerepet kap benne a dió és a fehérborecet. Jól nézzük át a diót, amit beleteszünk, hogy ne maradjon benne kemény, fogyasztásra alkalmas rész, de ennél több kihívást nem is tartalmaz ez a recept. Tíz perc munka, és kész is vagyunk.

Tovább a receptre: skordalia

Skordalia

Skordalia / Fotó: Nemes Nóra Dacota, Nosalty Ételfotó

Sültzeller-hummusz, a vagány és egészséges

A hummusz az elmúlt évek egyik legnagyobb sztárja. Éltető, növényi alapú étel, amit főételként és egészséges nassolnivalóként is fogyaszthatunk. Egy kencéket és mártogatósokat ajánló cikkből nem hiányozhat a hummusz sem, mi pedig most egy specialitást hoztunk, amelyben a csicseriborsó mellett egy nagyobb darab zellergumó is szerepel. Ilyenkor, amikor egy-két kivétellel még váratnak magukra a tavaszi zsengék, igazán jól jön ez a gyökérzöldség. A receptet követve két evőkanál mézzel lazítsatok az ízeken!

Tovább a receptre: sültzeller-hummusz

Sültzeller-hummusz

Sültzeller-hummusz / Fotó: Nosalty Ételfotó

Céklasaláta joghurtosan, a húsvéti asztal szépsége

A cékla színei minden ételt feldobnak, hát még a húsvéti asztalt! Ebben a fogásban a joghurtnak köszönhetően bájos rózsaszínbe vált a cékla színe, igazán szemet gyönyörködtető módon. Nem kell félni a túl intenzív céklaíztől: dominál benne a kecskesajt, a natúr joghurt, alma és dió is finomítja. Izgalmas kompozíció, nem igaz? Próbáljunk minél jobb minőségű natúr joghurtot beszerezni hozzá, hogy igazán krémes és ízes legyen a végeredmény. Mártogatva fogyasszuk!

Tovább a receptre: céklasaláta joghurtosan

Céklasaláta joghurtosan

Céklasaláta joghurtosan / Fotó: Kristyán Fanni, Nosalty Ételfotó

Avokádókrém minden alkalomra

Az avokádókrémet is százféle módon variálhatjuk, de a téma nagy klasszikusa a mexikói eredetű guacamole. Ez a recept is az: paradicsom, korianderzöld, lime frissen facsart leve frissíti, és egyszerűen megunhatatlan. A friss zöldségből készített, szemrevalóan zöld színű krém a húsvéti asztalra is illik még akkor is, ha ez nem egy tradicionális húsvéti étel és alapanyag Magyarországon. Miért is ne?

Tovább a receptre: avokádókrém

Avokádókrém

Avokádókrém / Fotó: Rosanics Petra, Nosalty Ételfotó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top