Torma nélkül húsvéti sonka?! A legtöbbünk számára elképzelhetetlen. Ha úgy döntünk, hogy igazán megadjuk a módját az ünnepnek, akkor a megszokott, bolti ecetes torma helyett készítsünk ínyenc, ízes krémeket.
Az igazán erős, ütős aromájú házi ecetes torma persze a nyers zöldségből készül. Mégpedig úgy, hogy mi magunk reszeljük le otthon. Ez a híresen könnyezős művelet jár némi nehézséggel, ezért mi most a kényelmi útvonalat mutatjuk meg nektek. Bolti, üveges tormából dolgozunk, ami eleve egy cukros, ecetes készítmény. Ezeket ízesíthetjük tovább.
A lusták két további tormája a majonézes torma és a mustáros torma. Ez esetben csak a bolti termékeket keverjük össze az általunk kedvelt arányokkal, és készen is vagyunk. Ezeket a mixeket boltban is megvásárolhatjuk persze, ezeket recepteknek még nem neveznénk. Jöjjön tehát három húsvéti ínyencség gyors receptje!
Lágy ízű almás tormakrém recept
Az alma és torma két jóbarát. Az alma lágyítja a torma harsogó ízét, a tormának pedig gyümölcsös teltséget ad az alma. Játszhatunk is az ízekkel aszerint, hogy mennyire savas vagy inkább édeskés gyümölcsöt választunk a tormakrémünkbe. A frissen facsart citromot se felejtsük ki belőle, ez akadályozza meg, hogy az almánk bebarnuljon. A sós húsvéti sonkával szépen harmonizál ez a kellemes ízű krém.

Torma lágyabb ízekkel: almás tormakrém / Fotó: MurzikNata, Getty Images
Hozzávalók:
- 150 g ecetes torma
- 2 közepes alma
- 1,5 dl tejföl
- 1-2 csipet só
- Ízlés szerint egy kiskanál cukor
- 1-2 csipet őrölt fehér bors
- Néhány csepp citromlé
Elkészítés:
- Meghámozzuk és lereszeljük az almákat. Rácseppentjük a citromot.
- Az ecetes tormát összekeverjük a reszelt almával, a tejföllel és a fűszerekkel.
- Ahhoz, hogy igazán selymes krémet kapjunk, dolgozzuk át botmixerrel.
- Hűtőszekrényben lehűtjük, és összeérés után tálaljuk.
Ha a torma szexi: céklás tormakrém recept
A céklás tormakrém mutat talán a legjobban a húsvéti asztalon. Egy végtelenül egyszerű recept, amiben szépen érvényesül ez a két gyökérzöldség a maga erős, földes ízjegyeivel. Éppen ezen tulajdonságaik miatt érdemes mindenképpen egy kis majonézzel lazítani az ízeket. A cékla erősen megfesti a kezünket és a vágódeszkát, ezzel is számoljunk.

Amikor a torma gyönyörű színt kap: céklás tormakrém / Fotó: Lena_Zajchikova, Getty Images
Hozzávalók:
- 150 g ecetes torma
- 100 g főtt vagy cékla
- 2 evőkanál majonéz
- Ízlés szerint néhány csepp alma- vagy fehérborecet – csak akkor, ha natúr, nem ecetes a cékla
- 1-2 csipet őrölt fehér bors
- 1-2 csipet só
Elkészítés:
- Lereszeljük a céklát.
- Az ecetes tormát összekeverjük a reszelt céklával, a majonézzel és a fűszerekkel.
- A céklás tormakrém darabosan is remek. Ha igazán selymes krémet szeretnénk, dolgozzuk át botmixerrel.
- Hűtőszekrényben lehűtjük, és összeérés után tálaljuk.
Fokhagymás-tejszínes tormakrém
A fokhagymás-tejszínes tormakrém egy igazi klasszikus. Igazán selymes és finom, és annyira sokoldalúan felhasználható, hogy érdemes elmenteni a receptet, és elővenni nem csak húsvétkor. Bélelhetünk vele szendvicseket, tekerhetjük sonkába vagy szeletelt sajtba hidegtálakra, de akár virslit is tunkolhatunk bele. Főtt húsok kellemes kísérője, akár húslevesben főtt húshoz is kínálhatjuk.

A torma egyik legelegánsabb formája: fokhagymás-tejszínes tormakrém / Fotó: MurzikNata, Getty Images
Hozzávalók:
- 150 g ecetes torma
- 150 g főzőtejszín
- 2 gerezd fokhagyma
- 1-2 csipet só és őrölt fehér bors
Elkészítés:
- Megpucoljuk a fokhagymát, és hitünk-szokásunk szerint áttörjük vagy egészen apróra vágjuk fel.
- Az ecetes tormát szépen összeturmixoljuk a tejszínnel, a fokhagymával és a fűszerekkel.
- Összeérés után tálaljuk.