Gasztro

5 trükk, hogy megszerettesd a gyerekkel a zöldségeket

Nem lehetetlen küldetés.

A gyerekek, tisztelet a kivételnek, nem szeretik a zöldségeket. A gyümölcsöket is megválogatják, na de a zöldségek… sajnos nem lennének toplistásak, ha 14 éven aluliak állítanák össze a heti menüt. Van azonban pár trükk, amivel akár észrevétlenül is megkedveltethetjük velük azokat a zöldségeket is, amelyeket eddig valamilyen oknál fogva még csak meg sem akartak kóstolni. Merthogy a zöldségekkel gazdagított kiegyensúlyozott táplálkozás a gyermekek fejlődése szempontjából is alapvetően fontos.

1. Kreativitás és tálalás

Rugaszkodjunk el az eddig megszokottaktól, tálaljuk a zöldségeket vicces formában: akár egy mosolygós arcot is kirakhatunk a tányérra zöldségekből, hátha így kedvet kap gyermekünk. De készíthetünk gyümölcsökkel kevert zöldséglevet is, ami biztosan leveszi őket a lábukról, hiszen édes ízével, színeivel ellenállhatatlan.

Egy efféle jópofa arckép máris kívánatosabbá teheti a zöldségeket

2. Játssz az étellel!

Még hogy az étel nem játék! Már akinek. Nyugodtan kardozzatok a szárzellerrel vagy a répával, készítsetek sünit a karalábéból és fogvájóból. Játék közben pedig észrevétlenül harapjatok egyet-egyet a zöldségekből.

3. Kezdjétek kicsiben!

A gyerekek megijednek a nagy adag zöldségtől. Kezdjetek neki egészen kicsi adagokkal. Mindenből legyen egy kicsi, amit egyedül megkóstolhat a gyerek.

4. Készítsd másként

Nagyanyáinktól eredő gyakori főzéstechnológiai szokás, hogy a zöldségeket agyonfőzzük. Ez teljesen felesleges, hiszen a minél hosszabb ideig tartó hőkezelés során elvesztik értékes tápanyag-, vitamin- és ásványianyag-tartalmukat. Próbáljuk ki sütőben, kevés olívaolajjal megsütni a felszeletelt répát, édesburgonyát, kelbimbót, vagy brokkolit. Teljesen más ízvilágot kapunk, a textúra pedig roppanós marad, ha időben kivesszük.

5. Otthoni kiskert

Ha van saját kertetek, mindenképpen kerítsetek el egy kis részt, ahová palántákat tudtok ültetni, de akár a teraszon vagy a konyhaablakban is érdemes egy-egy cserépben paradicsom- vagy paprikapalántát nevelgetni a gyerekekkel közösen. Biztos, hogy boldogan megkóstolják a saját nevelésű zöldségeket, ha eljön a szüret ideje.

Az együtt nevelt zöldség sokkal kívánatosabb

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top