Amikor arra gondolok, mi legyen az ebéd hétvégén, sokszor a köretek okozzák a legnagyobb gondot. A krumplipüré sokszor unalmas, ipari hasábburgonyát meg egyen az, akinek hat anyja van. Rizs, ne már, múlt héten volt.
Az lehet, hogy már térdig járunk a medvehagymában, de azért még mindig csak tavaszka van, nem nagybetűs tavasz, szóval alapanyaggal nem vagyunk eleresztve. Annyira viszont nem reménytelen a helyzet, éhen halni nem fogunk. Izgalmas köreteket hoztam, csak nektek.
Sváb krumplisaláta
Mivel mással indíthatnánk, mint krumplival? Krumpli mindig van, köretként mindig jól jön. Azt hiszem, az első számú liblingkémről már írtam, de ismétlés a tudás anyja.
Hozzávalók:
- 1 kg főzni való krumpli
- 2,5 dl húslé (húsleves, csirkealaplé vagy zöldségalaplé)
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 4-5 ek. ecet
- 4-5 ek. napraforgóolaj
- só, bors
A krumplit héjában megfőzzük, majd meghámozzuk és karikára vágjuk, egy mélyebb tálba rétegezzük, közé- és rászórjuk az apróra vágott hagymát. Öntsük hozzá a meleg húslét. (Nem kell az egészet, nem az a cél, hogy álljon benne a krumpli, hanem az, hogy „átfényesedjen” tőle.) Adjuk hozzá az ecetet, sózzuk-borsozzuk, majd tegyük a hűtőbe fél órára. Tálalás előtt keverjük óvatosan hozzá az olajat.
Krumplisaláta olívaolajos citromléöntettel
Ha van krumplid, és van olívaolajas citromléönteted, lesz salátád is. Ez egy nagy igazság, és ha ezzel megvagy, egy csomóféle ételt az asztalra tudsz tenni. Figyelj csak!
A citromléöntethez keverj össze 2 evőkanál citromlét, 5 evőkanál olívaolajat, 1 csapott teáskanál sót, egy csapott teáskanál frissen őrölt fekete borsot. Kész is vagyunk.
Főzz meg fél kiló krumplit, sós lében, ahogy szoktad. Csöpögtesd le, rakd egy tálba. Aztán még forrón öntsd hozzá az olívaolajas citromléöntetet. Félig már kész is vagy. Hogy mit adsz a krumplisalátához, tőled függ. Lehet vágni rá kaprot vagy petrezselyemlevelet, édeskömény zöldjét, medvehagymaleveleket, de összeapríthatsz pitypanglevelet is – már van! –, amit elkeverhetsz egy apróra vágott sonkahagymával. Működik bazsalikomlevéllel is.
Salsa verde Jamie Oliver módra
A salsa verde is nagyon jó a krumplihoz, és ezzel sincs sok dolgod. Miután kész a salsa verde, négy evőkanállal rákanalazol a még forró főtt krumplira, kész.
Hozzávalók:
- 2 gerezd tisztított fokhagyma
- 20 szem kapribogyó
- 5-6 csemegeuborka
- 6 szardellafilé
- 2 nagy csokor lecsipkedett petrezselyemlevél
- 1 csokornyi lecsipkedett friss bazsalikomlevél
- 1 csokornyi lecsipkedett friss zöld menta
- 1 ek. mustár
- 3 ek. vörösborecet
- 8 ek. olívaolaj
- só és frissen őrölt fekete bors
Az összes hozzávalót nagyon apróra kell vágni. Egy nagy tálban mindezt keverd el a vörösborecettel és a mustárral, végül csorgasd bele lassan az olívaolajat. Sózd, borsozd. A salsa verde egy napig eláll, előre elkészítheted. A recept 8 személyre szól, ha kevesebben vagytok, felezd meg a hozzávalókat!
Latkesz
Még mindig krumpli, azaz a krumpli átlényegülése valami csodává.
Hozzávalók négy személyre (ebből kb. 12 darab lesz)
- 60 dkg burgonya (desirée) meghámozva és lereszelve
- 30 dkg paszternák meghámozva és lereszelve
- 30 g metélőhagyma apróra vágva
- 4 tojásfehérje
- 2 ek. étkezési keményítő
- 80 g vaj
- 100 ml napraforgóolaj
- só, frissen őrölt fekete bors
A krumplit öblítsük át hideg vízben, csöpögtessük le, nyomkodjuk ki belőle a nedvességet, és terítsük szét egy konyharuhán, hogy megszáradjon, majd reszeljük le.
Ha ez megtörtént, keverjük össze a szintén lereszelt paszternákkal, a metélőhagymával, a tojásfehérjével, az étkezési keményítővel, sóval és fekete borssal.
A vaj és az olaj felét forrósítsuk fel egy serpenyőben, vegyünk ki kb. két evőkanálnyit a masszából, jól préseljük ki belőle a nedvességet, aztán formázzunk belőle kb. egy centi vastag és nyolc centi átmérőjű korongot, és ismételgessük ezt addig, amíg el nem fogy az alapanyag. Süssük közepes-nagy lángon a korongok mindkét felét 3-3 percig, piruljanak teljesen barnára. Csepegtessük le róluk a zsiradékot, és tartsuk őket melegen, míg megsül az összes. Marhasülthöz köretként kiváló.
Sült paprika mozzarellával
Váncsa-féle recept, csirkehúshoz nagyon ajánlom, de bagettel önmagában is fogyasztható.
Sütőben megsütünk hat kápiát vagy két-két sárga, piros és zöld kaliforniai paprikát. Miután megsültek, letakarjuk alufóliával, és állni hagyjuk őket. Tíz-tizenöt perc elteltével lehúzzuk róluk a héjat, felkockázzuk, és egy tálba tesszük őket.
250 ml olívaolajat jól elkeverünk két nagy gerezd apróra vágott fokhagymával, két evőkanál lecsepegtetett és összevágott kapribogyóval, szurokfűvel, sóval és frissen őrölt borssal, és mindezt a paprikára öntjük. Egy éjszakán át a hűtőben érleljük. Másnap egy tálat körberakunk szeletelt mozzarellával, a közepébe halmozzuk a paprikát a levével együtt, és tálaljuk.
Céklasaláta majoránnás balzsamecetöntettel
Nem ússzátok meg nemszeretem zöldség nélkül. Van, finom, enni kell, ez a cékla. Nem csak én mondom, Jamie is.
Az öntethez keverj össze 2 evőkanál balzsamecetet 5 evőkanál olívaolajjal, 1 teáskanál frissen őrölt fekete borssal és három púpos evőkanál apróra vágott majoránnával. Keverd jól össze az egészet.
Főzz meg 50-60 deka céklát, vágd őket kockára, és langyosan forgasd össze az öntettel. Sózd, borsozd, tálald.