Hétvégi menü: főzeléket vasárnapra? Miért ne?

Hódos Hajnalka | 2019. Április 26.
A főzelék lehetőség, nem pedig unalmas, liszttel sűrített menzakaja.

A főzelék nemcsak azért jó étel, mert „ilyen máshol nincs”, de azért is, mert minden családnak megvannak hozzá a hagyományai. Nálunk például a tökfőzelék mindig pörköltfeltéttel volt, a zöldborsó fasírttal, a spenót tükörtojással, a paradicsomos káposzta sült oldalassal.

A főzelék ráadásul lehet elegáns, és megállja a helyét akármelyik étteremben is, mi több, nem kell feltétlenül újragondolni: egy vajbabfőzelék kiváló a szarvassülthöz, de a borsóból sem kell feltétlenül pürét csinálni, és szórni rá a mentát, hogy nyugodt szívvel tálaljuk.

A főzelék lehetőség.

Mindig rendelkezésünkre áll, a legtöbb húsz perc alatt kész, és megunhatatlan. Együnk belőle többet. És főleg, együk máshogy.

Fűszeres töltött tojás medvehagymás spenóthoz

A spenót például teljesen átlényegül, ha adunk hozzá egy csokor apróra vágott medvehagymát. Feltétnek pedig adjunk hozzá fűszeres töltött tojást, úgyis maradt tojás húsvétról.

Hozzávalók:

Fűszeres töltött tojás (Fotó: Profimedia)

Hámozzuk meg a tojásokat, és felezzük el őket. Szedjük ki a sárgájájukat, rakjuk egy keverőtálba. Adjuk hozzá a fűszereket, és keverjük addig, amíg sima lesz. Sózzuk, borsozzuk, és kiskanállal töltsük a keveréket a tojásfehérjékbe. Azonnal tálalhatjuk, de fóliával letakarva a hűtőben két napig eláll.

Ricottás-spenótos malfatti

A paradicsomszósz (mártás) nem igazán főzelék, de most hívjuk annak. Nálunk főként a tyúkhúsleves után következett, a húshoz, aztán jött ez a recept, és főételként született újjá.

Hozzávalók négy személyre, előételként (duplázd a mennyiségeket, ha főételt szeretnél):

A paradicsommártáshoz:

Malfatti paradicsomos szószban (Fotó: Great Italian Chefs)

Forrósítsuk fel az olívaolajat, tegyük bele a hagymát, és süssük, míg kissé megpuhul, ezután adjuk hozzá a fokhagymát. Keverjük bele a paradicsompürét és a bazsalikomot, sózzuk és borsozzuk. Főzzük addig, míg besűrűsödik, ha kész, tegyük félre.

Egy lábasban forrósítsuk fel a vajat, tegyük bele a hagymát, és pároljuk puhára. Adjuk hozzá a spenótot, és keverjük, míg megfonnyad. Sózzuk és borsozzuk. Tegyük szűrőbe, csepegtessük le, és hagyjuk kihűlni, majd vágjuk apróra.

Egy nagy tálban keverjük össze a ricottát, a parmezánt és a felvert tojásokat, a szerecsendiót és a citromhéjat. Keverjük teljesen simára. Tegyük bele a felvágott spenótot.

A böngésződ nem támogatja a video tag-et!https://nlc.p3k.hu/uploads/2019/04/malfetti.mp4
GIF
Forrás: Paulina Cocina

Óvatosan keverjük hozzá a lisztet. Ne legyen túl sűrű, a gombóc lelke a liszt! Nem szabad túlkeverni sem, csak álljon össze a massza! Vizes kanállal szaggassunk belőle gombócokat, rakjuk őket egy lisztezett tepsire, szórjuk meg a tetejüket egy kis liszttel, és tegyük a hűtőbe két órára.

Ezután a gombócokat tegyük forrásban levő sós vízbe. Miután feljöttek a víz felszínére, főzzük őket még 6-7 percig. Mikor a malfatti kifőtt, csepegtessük le. Tálaláskor a még meleg gombócokat rakjuk a felmelegített paradicsommártásra, szórjuk meg reszelt parmezánnal, és tálaljuk.

Mentás-paradicsomos krumplifőzelék

Főzelék kerülhet a vasárnapi asztalra is, köszönhetően Mautner Zsófinak. Ez a mentás-paradicsomos krumplifőzelék remekül illik a sült csirkéhez vagy a sertéssülthöz is.

Hozzávalók (4 adag):

Mentás-paradicsomos krumplifőzelék

Az olajon egy csipet sóval meghintve, fedő alatt üvegesre pirítjuk a salottát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a paradicsomkonzerveket, felöntjük az alaplével, beletesszük a zöldpaprikát, és lefedve kb. 20 percig főzzük. A paprikát kivesszük, a mártást pürésítjük.

Hozzáadjuk a krumplit, a paprikakrémet és az egészben hagyott, összekötözött mentacsokrot. Addig főzzük, amíg a krumpli megpuhul. Ha kész, a mentát kivesszük, a főzeléket meglocsoljuk gyümölcsös olívaolajjal, és megszórjuk mentával.

Exit mobile version