A leveles tészta titka a sok vaj és a hajtogatás. Mindehhez azonban legalább fél nap kell, hiszen a többszöri kinyújtás, újrahajtás, majd kelesztés nagyon is időigényes munkafolyamatok. Szerencsére azonban minden élelmiszerboltban kapható kész leveles tészta, akár mélyhűtött, akár sütőpapírral feltekert konyhakész verzióban.
Minipizzák
A paradicsom és a tészta mindig nyerő páros. Szuper vendégváró lehet ezekből a cuki mini pizzákból is, akár felnőtt bulira aperitif mellé, akár szülinapi zsúrra kínáljuk. De magunkkal vihetjük a munkahelyre tízórainak, vagy a hétvégi piknikre is becsomagolhatjuk. A kész leveles tésztát hajtogassuk ki, egy kerek kiszúróformával vagy egy pohárral szaggassuk ki. Lehet simán csak megkenni paradicsomszósszal vagy olívaolajjal. Tegyünk rá egy szelet camembert sajtot és egy szelet paradicsomot. Szórjuk meg rozmaringgal vagy bazsalikommal. Készítsünk sonkás-olívabogyós változatot is. 180 fokos sütőben 10 perc alatt készre sülnek.
Bundás virsli
Gyerekek nagy kedvence. A kész leveles tésztát kinyújtjuk és nagyjából 3 cm széles csíkokra felvágjuk. Felvágjuk a virsliket is úgy, hogy belepasszoljanak, majd a csíkokba beletekerjük. Felvert tojással megkenjük a tetejét, és megszórjuk szezámaggal. 185 fokos sütőben nagyjából 20 perc alatt el is készülnek.
Sajtos masni
A hazai partikirály. Mindenki szereti, észrevétlenül fogy, és kíséri az italfogyasztást. Érdemes otthon elkészíteni, hiszen hihetetlenül egyszerű. A tésztát terítsük ki, és vágjuk ketté. Az egyik felét kenjük meg a felvert tojással, szórjuk meg reszelt füstölt sajttal. Terítsük rá a másik felét, és nyomkodjuk össze a kettőt. Vágjunk belőle 1 cm széles és 5 cm hosszú csíkokat, majd tekerjük meg. A tepsiben kenjük meg még tojással a tetejét, és 190-200 fokos sütőben süssük nagyjából 15-20 percig.