nlc.hu
Gasztro
Börtönvendéglő nyílik Rómában, ahol az elítéltek főznek

Börtönvendéglő nyílik Rómában, ahol az elítéltek főznek

A felszolgált ételekhez használt alapanyagok egy részét is a börtönben állítják elő.

Az elítéltek által üzemeltetett, nyilvános vendéglő nyílik a hírhedt római Rebibbia börtönben, ahol maffiózókat, terroristákat és más veszélyes bűnözőket tartanak fogva szigorú őrizet mellett.

Az Uccelli in gabbia (Madarak kalitkában) nevű étteremben a fogvatartottak készítik el az ételeket, ők is szolgálnak fel, de csak olyanok, akik csekélyebb súlyú bűncselekmény miatt kerültek rács mögé, és nem számítanak veszélyesnek. A felszolgált ételekhez használt alapanyagok egy részét is a börtönben állítják elő. A menüt hivatásos szakácsok állítják össze.

A La Repubblica című római lap csütörtöki cikke szerint a 80 férőhelyes börtönvendéglő egyelőre csak pénteki napokon és csak június–júliusban működik. Aki itt akar étkezni, annak legalább három napra előre kell helyet foglalnia, és okostelefont vagy kamerát nem vihet be.

Az éttermet a fegyintézet azon kertes részében alakították ki, ahol hozzátartozóikkal találkozhatnak az elítéltek. Az éttermet azonban a fogvatartottak családtagjai nem látogathatják, sem olyanok, akiket valamilyen okból nyilvántart a rendőrség.

„A kezdeményezéssel lehetőséget akarunk adni az elítélteknek, hogy dolgozzanak, és fel akarjuk számolni azt az előítéletet is, hogy a bűnözők menthetetlenek” – mondta Luciano Pantarotto, a börtönéttermet működtető Men at Work szociális szövetkezet elnöke.
A projektet a római önkormányzat is támogatja. Virginia Raggi főpolgármester tavaly már megkezdte az elítéltek bevonását a városi parkok gondozásába, amelyben maximálisan két évre elítélt és jó magaviseletű rabok vehetnek részt.

(MTI)

(Kiemelt kép: illusztráció, Pixabay)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top