nlc.hu
Gasztro

Infláció a magyar börtönökben

Elszabadultak az árak a magyar börtönökben

A rácsok mögött is nagyot emelkedtek az árak a boltokban, és a börtönökben télen is 18 fok lesz.
börtön cella

A büntetés-végrehajtási intézetek vezetőit és a rabokat is érzékenyen érinti, hogy az elmúlt hónapokban jelentősen emelkedtek az energia- és élelmiszerárak – írja az RTL.hu.

Az étkeztetéshez használt alapanyagok drágulása miatt több esetben 10-25 százalékkal kellett emelni a szerződésben szereplő összegeket. Milliárdos pluszköltségekre lehet számítani a gázbeszerzésnél is, ha a nemsokára lejáró szerződések helyett már új árakon kell megegyezni.

Közben a kormány a közintézmények fűtésével kapcsolatos rendelete a börtönökre is vonatkozik, azaz idén télen legfeljebb 18 fok lesz a végrehajtási intézetekben is.

Nagy problémát okoznak a fogvatartottaknak azok az árak, amelyeket az intézeteken belül található boltokban, valamint a hozzátartozók által használt webshopban tapasztalnak. Utóbbin keresztül elsősorban élelmiszert szoktak beküldeni.

A beszámolók szerint a rácsok mögötti infláció a 20-30 százalékot is elérheti, és a kinti árakhoz képest sokszor többet kell fizetni egy-egy termékért. A FECSKE, a Fogvatartottakat és Családjukat Képviselő Csoport gyűjtése alapján a különbség jellemzően 10-30 százalékos, de akár kétszeres is lehet, az pedig ritkán fordul elő, hogy a benti ár az alacsonyabb. A fizetés viszont változatlan, havonta nagyjából 33 ezer forintot kell beosztaniuk a munkát vállaló elítélteknek.

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Pexels/RODNAE Productions)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top