A brunch, vagy magyarul villásreggeli, nem új keletű megoldás, mégis ezen a néven az elmúlt években indult világhódító útjára az ebédidőbe hajló kései reggeli. Számos étterem kínál hétvégente brunchmenüt, de nem az a legjobb, ha ki sem kell mozdulni otthonról? Csak lustálkodás közben csipegetünk. Segítünk összeállítani saját brunchodat megfelelő hozzávalókkal!
Királyi reggeli
A brunch elnevezés tehát egy angol eredetű szóösszetétel, amely a breakfast (reggeli) és a lunch (ebéd) kombinációjával jött létre. De nemcsak a nevek egyesültek, hanem az ízek és az alapanyagok is: mint egy luxusreggeli. Kezdjük édessel és folytassuk sóssal, majd megint jöhet egy kis édes. Így szépen kóstolgatva eltelik aztán nemcsak a délelőtt, de a kora délután is ebben a feledhetetlen gasztromámorban.
Hogyan szervezzünk brunchot?
Jó előre tervezzük meg, melyik hétvégén is szeretnénk hedonista módon eltölteni egy napot. Hiszen a brunchos napnak mindenképpen sokáig elhúzódó alvással kell kezdődnie, a villásreggeli alapanyagai pedig a konyhapulton várnak ránk. Fontos, hogy egyszerűen, könnyedén elkészíthető recepteket válasszunk, hiszen így sokkal több időnk jut majd a brunch élvezetére. Nem (csak) attól lesz egy étel luxus, hogy minél bonyolultabb konyhatechnikai bravúrokkal készül el. Ha kiváló minőségű alapanyagokat használunk, már fél sikerünk van.
A legfontosabb összetevő, ami tutira nem hiányozhat: az az innivaló. Lehet kávé, kakaó, tea (meleg ital) vagy frissen préselt gyümölcslé. Az ételválasztásban pedig még nagyobb palettán mozoghatunk. egészséges, ínycsiklandó, gluténmentes, laktózmentes, vegán – ki-ki ízlésének és életmódjának megfelelően, kompromisszumok nélkül állíthatja össze saját kényeztető villásreggelijét:
- sokmagvas bagel
- palacsinta
- gofri
- a tojás mindenféle formája: rántotta, tükör, főtt, lágy, buggyantott
- sonkák, szalámik, kolbászok és lazac szeletben
- joghurtok gyümölccsel, gabonafélékkel
- friss zöldség és gyümölcs
- lekvárok, mogyorókrémek, vajak és sajtkrémek
A sort a végtelenségig folytathatnánk, de inkább mutatjuk a legtökéletesebb brunchkezdet receptjét. Egészséges és szemet gyönyörködtető, ha ezzel a joghurtos, gyümölcsös Buddha-tállal indítunk, egészen vacsoráig nem éhezünk meg.
Hozzávalók:
- zabpehely/chia mag
- joghurt/tej
- gyümölcsök (banán, áfonya, eper, kivi, kókuszchips)
- magvak (dió, mandula, szezámmag, mák, napraforgó)
- méz
Számtalan ötletet találhatunk még édes vagy sós gofrira, saját készítésű kenyerekre és az egész napot színeivel bearanyozó smoothie-kra.