Gasztro

A Buddha-tál az új macaron

Aki követi a közösségi portálokon a gasztroguruk posztjait, tudja, hogy a legtöbb oldalon időnként előtérbe kerülnek az egészséges, tápláló ételek is, bármilyen is az adott blog fő profilja. Ilyen trendi étel a Buddha-tál is, ami nemcsak a fotókon mutat jól, hanem szuperül variálható is.

Első ránézésre egy tál salátának tűnhet, de ha jobban szemügyre vesszük, a zöldség csak a jéghegy csúcsa. Itt egy komolyan megpakolt, méretes kerek tálról van szó, mely természetesen sok másfajta élelmiszert is rejt. A lényeg a kiegyensúlyozott, egészséges étkezés.

A Buddha-tál addiktív

Aki egyszer elkezdi a Buddha-tál készítését, nagy valószínűséggel rá fog kapni hosszú távon. Jó hírünk van: ez a függőség teljesen ártalmatlan, ráadásul ha megfelelően válogatjuk össze a hozzávalókat, a fogás tartalmazni fog minden élelmiszertípust, amire csak szükségünk lehet. Amúgy pedig szuperül variálható az otthon fellelhető hozzávalók alapján, és a lelket is táplálja, hiszen jó ránézni, annyira színes, és akkor még nem is beszéltünk a tudatról, hogy ma is tettünk valamit az egészségünkért.

Avokádós Buddha-tál

Miért pont Buddha?

A Buddha-tál eredetileg egy kerek edény, amiben gabonaféléket, zöldségeket és főleg magokat tartanak. Az elnevezés onnan származik, hogy a buddhista szerzetesek ilyen tálakkal jártak házról házra, hogy ételt és virágot kérjenek az emberektől.

Az eredeti Buddha-tálak éppen ezért vegetáriánusok, de sok rostban, fehérjében gazdag élelmiszert is tartalmaznak:

  • növényi fehérje gyanánt hüvelyeseket és tofut,
  • szénhidrátnak gabonaféléket: zabot, barna rizst, quinoát, kölest, tönkölyt,
  • szezonális, nyers vagy főtt zölségeket, valamint
  • növényi olajokat: olívaolajat, avokádót, olajos magvakat, aszalt gyümölcsöket.

Az összes hozzávalót külön készítjük el, és a tálban halmozzuk egybe. A Buddha-tál tökéletes gyors irodai ebédnek vagy könnyű vacsorának is, akik pedig nem követik a vegán életmódot, hússal is kiegészíthetik.

Ezt a szépséges Buddha-tálat ebédre dobtam össze. Pénteken reggel a hűtőt kitárva kipakolom a hétvégi bevásárlásból és a heti főzésből megmaradt alapanyagokat és összedobom az aznapi ételemet. 🤗 Ennyit nem is tudok megenni, úgyhogy még az uzsonnám is megvan 😉 Reformköret, tofu édesburgonya csirkemell főtt tojás zellerszár brokkoli karfiol és répa. Még felsorolni is sok 😥😀 Buddha-bowl 🥗

273 Likes, 4 Comments - Edit Fenyvesi (@edit_fenyvesi) on Instagram: "Ezt a szépséges Buddha-tálat ebédre dobtam össze. Pénteken reggel a hűtőt kitárva kipakolom a..."

Bezöldültem... 🌿 Én magam is meglepődtem milyen jól esett ez a hús nélküli csodatál. Azon kívül, hogy eltelít egy étel, és elmúlik az éhségérzetem, nekem nagyon fontos, hogy jól essenek az ízek, és ne maradjon bennem hiányérzet. Hiszen nincs is rosszabb, mikor az ebéd után az ember első mondata, hogy "úgy ennék valamit". Nyugtassatok meg, hogy ilyesmi érzés nem csak velem szokott előfordulni..... 🤣😉🌿brokkoli 🌿kelbimbó 🌿borsó 🌿káposzta 🌿mogyoró 🌿rizs. Ez került most a tányérra. A #brokkoli, és #kelbimbó , a mostanában kedvelt módszeremmel készült. A tisztított zöldségeket 5-6 percre forrásban lévő vízbe tettem, majd mikor közepesre puhult, kivettem a vízből, és vajon, serpenyőben megpirítottam. Közben sóztam, borsoztam. A káposzta, és borsó előfőzés nélkül, kókuszolajon sült. 💚💚💚

845 Likes, 10 Comments - Sinkó Lilla (@sinli_food) on Instagram: "Bezöldültem... 🌿 Én magam is meglepődtem milyen jól esett ez a hús nélküli csodatál. Azon kívül,..."

Un petit plat en équilibre. #buddhabowl#réequilibrealimentaire#healthyfood#instafoods#glutenfree#rennes

15 Likes, 0 Comments - Demais Marie (@demaismarie) on Instagram: "Un petit plat en équilibre...."

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top