nlc.hu
Gasztro

Ételek, amelyekről azt hittük, hogy vegánok

Ételek, amelyekről mind azt hittük, hogy vegánok

Sokszor átver minket a józan eszünk: még a legváratlanabb termékről is kiderülhet, hogy nem vegánok! De hol az állati eredetű összetevő mondjuk a kenyérben?

A növényi alapú termékek iránti megnövekedett kereslet miatt a szódavíztől kezdve a mosogatószerekig mindenre rá van ragasztva a „növényi alapú” felirat. Sajnos a vegánok számára ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a termék biztonságosan megvásárolható. És még a nyilvánvalóan növényi eredetűnek tűnő élelmiszerek is tartalmazhatnak állati melléktermékekből készült adalékanyagokat vagy tartósítószereket. Mivel ez elég zavaró, érdemes utánanézni a vegánnak tűnő, de nem vegán élelmiszereknek.

Fontos szem előtt tartani, hogy senki sem tökéletes. Még a legszigorúbb vegánok is fogyasztanak vagy használnak időnként tudtukon kívül állati eredetű termékeket. A filozófia szerint a vegánok a legjobb tudásuk szerint igyekeznek elkerülni az állatoknak kárt okozó termékeket. Ez jelentheti azt, hogy nem hordanak bőrcipőt, kerülik az állati melléktermékeket tartalmazó ételeket, vagy akár fenntartható forrásból származó alapanyagokat választanak a főzéshez.

Éppen ezért figyeljünk oda, olvassuk el a címkéket, és kerüljük az alábbi élelmiszereket, mert bizony a közhiedelemmel ellentétben nem vegánok!

Édességek

Ömlesztett gumimacik.

A gumimacik és a cukorkák ragacsos állaga nem csak a cukor ragacsosságából származik. Valójában zselatinnal készül, egy olyan anyaggal, amelyet főzött állati részekből, például ínszalagokból, inakból vagy bőrből nyernek.

De a móka itt még nem ér véget. A sellak egy lakkbogár váladékából készül, gyakran cukrászmázként jelölik, és megtalálható a falakkokban vagy gyertyabevonatokban is. A színük sem természetesen olyan, amilyen. A vörös színezékek szintén rovarokból készülnek. Keressük a kármin feliratot az édességben, a rúzsban vagy akár a cseresznyekonzervben.

Sör és bor

Fehérbor és egy korsó sör.

Úgy tűnik, manapság senki sincs biztonságban, ha az állati termékek kerüléséről van szó. Még az is problémás lehet a vegán életmóddal, ha egy hosszú nap után egy pohár borral vagy egy jéghideg sörrel próbálunk lazítani. Bár ezeknek az alkoholos italoknak az alapvető összetevői növényi eredetűek, a tisztítási folyamat gyakran olyan összetevők egész sorát foglalja magában, amelyekre talán nem is számítottunk.

A fehérborhoz gyakran használnak halhólyagot, az úgynevezett izinglaszt, hogy megtisztítsák az italból a zavarosságot. Hasonlóképpen, a tojásfehérje, a halolaj, a zselatin, a kitin és még a kazein (tejfehérje) is megtalálható a népszerű sör- és bormárkákban, mivel a feldolgozás során használják őket.

Szerencsére a vegán tudatosságú márkák, amelyek csak a legtisztább alapanyagokat használják, élen járnak a sörfőzés és a borkészítés során felhasznált feldolgozási és adalékanyagok mennyiségének csökkentésében.

Méz

Egy üveg méz és mézadagoló fehér alapon.

Sok vita folyt arról, hogy a méz vegán terméknek számít-e vagy sem. Az igazság az, hogy vágyálom azt hinni, hogy a méz nem állati melléktermék. A méhek hihetetlenül keményen dolgoznak a méz előállításáért. A méz az általuk megrágott nektárból készül, majd a méhsejtekbe köpik, ahol sűrű, ragadós anyaggá párolog.

Valójában 12 munkásméh egész életén át dolgozik, és az eredmény egyetlen kanál méz. Ezt a mézet azért termelik, hogy túléljék a telet. A méhészek ezt a mézet eltávolítják, és cukorsziruppal látják el őket, ami közel sem olyan tápláló és finom (különben mi ennénk meg helyette).

A méz kinyerése során még a legszelídebb méhészek is hajlamosak összetörni és kárt tenni a keményen dolgozó méhekben. Ha bizonytalanok vagyunk abban, hogy valami vegán-e, gondoljuk végig, hogy az állat szándékosan nekünk készítette-e, vagy más célt szolgál. Ebben az esetben a méhek nem azért készítik a mézet, hogy az emberek a teájukba keverjék.

De szerencsére rengeteg ízletes helyettesítő létezik, amit minden vegánnak ismernie kell, beleértve az agavét és a juharszirupot, amelyek úgy tűnik, hogy pont megfelelnek a célnak.

Kenyér

Szeletelt kenyér.

Elég hátborzongató lehet, hogy sok étel vegánnak tűnik, pedig nem az. Még ha alaposan el is olvassuk a címkéket, ezek a nehezen kiejthető szavak akár hieroglifák is lehetnek, ha nincs kéznél a Google. Talán a legmeglepőbb mind közül az L-cisztein nevű adalékanyag, amely egy igazán sokkoló, sőt kannibalisztikus összetevőből készülhet.

Az L-cisztein egy aminosav, amely segít felgyorsítani a termelést, és gyakran használják nagyüzemi kenyérkészítésnél. És bár szintetizálható, leggyakrabban kacsatollból és emberi hajból, állati szőrből állítják elő. Magát a szőrt savban feloldják, és kivonják belőle az L-ciszteint.

De nem csak a kenyérben, ez az adalékanyag megtalálható a pizzakéregben, a tortillákban, a bagelekben, sőt még a süteményekben is. Ha kenyérről van szó, érdemes lehet helyben készült kenyeret vásárolni, vagy kisüzemi márkát választani. Nem fogunk tényleges szőrszálat találni a szánkban, de elég nehéz megszabadulni ettől a képtől.

Pillecukor

Közeli kép pillecukorról.

Nincs is jobb, mint összegyűlni a családdal a tábortűz körül, hogy dalokat énekeljünk, kísértetmeséket meséljünk és mályvacukrot készítsünk. Bár a vegánok a graham kekszben lévő méz vagy a csokoládéban lévő tej miatt talán elzárkóznak a tábortüzes csemegétől, van még egy ok, ami miatt óvatosnak kell lenniük, és a vegetáriánusoknak is érdemes felpattanniuk.

Bár úgy néz ki és olyan az íze, mint a puffasztott vaníliás cukornak, a mályvacukor általában zselatinnal készül. Ez adja a mályvacukornak azt a bolyhos, ragacsos állagot, amit mindannyian annyira szeretünk. Szerencsére néhány márka vegán pillecukrot is gyárt, ezért keressük az vegáncímkével ellátott termékeket.

Gabonapehely

Egy tál müzli, köré kihullott gabonapehelyszemek.

A müzli gabonából és cukorból készül, igaz? Öntsünk rá zabtejet, és máris kész a gyors és egyszerű, kegyetlenségtől mentes reggeli! Pedig, ha nem vegán minősítésűként különböztetik meg, sok dúsított gabonapehely még csak nem is vegetáriánus. Miért kell mindig elrontaniuk egy jó dolgot? Hogy D-vitaminnal dúsítsák őket, gyakran tartalmaznak birkagyapjút és birkazsírt, ami természetesen nem növényi eredetű.

A lanolin egy zsíros anyag, amelyet feldolgozott és sűrített, göngyölt juhgyapjúból nyernek. Nagy mennyiségű D-vitamint tartalmaz, és kiegészítőként használják. Míg a D2 általában biztonságos a vegánok számára, tartsuk nyitva a szemünk a D3-at tartalmazó dúsított élelmiszerek miatt.

Gyümölcslevek

Kifacsart narancslé, facsaró, kés, vágódeszka és egy félbe vágott narancs.

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a gyümölcslevek szinte kizárólag gyümölcsökből készülnek. Egyes márkáknál stabilizátorokat, hozzáadott vitaminokat, tápanyagokat és persze mindenféle édesítőszert látunk. Amennyiben nem otthon facsarjuk gyümölcslevünket, vagy nem szerepel a csomagoláson a vegán ellenőrző címke, könnyen megeshet, hogy nem is vegán az ital.

Egyes márkák zselatint tartalmaznak, ami segít tisztítani a gyümölcslevet, és eltávolítani a természetes zavaros megjelenést. Ezenkívül a D3-vitamint tartalmazó dúsított gyümölcslevek gyakori adalékanyagai a juhgyapjú, a zsír és a halolaj. Fontoljuk meg, hogy a jó öreg napfényt választjuk a D-vitamin-bevitelhez, és ragaszkodunk az adalékanyagok nélküli márkákhoz.

(Forrás: TastingTable, Fotó: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top