Gasztro

10 ok, hogy még jobban szeresd az epret

Azt hitted, hogy az eper legjobb tulajdonsága az, hogy finom? Ismerd meg jobban ezt a szexi gyümölcsöt, ami nem elég, hogy fogbarát, de fogyaszt, elejét veszi az ízületi betegségek kialakulásának, és még ezeken kívül is van egy csomó szuperképessége.

Az eperszezon tulajdonképpen egész nyáron tart, szerencsés esetben május közepétől augusztus végéig szüretelhető a friss gyümölcs. A melegházban termett változatot télen is megtalálhatjuk a szupermarketek polcain, arról azonban tudni kell, hogy nem igazán ér a nyári eper nyomába.

1. Majd kicsattan az antioxidánsoktól

A málnához, fekete ribizlihez vagy épp az áfonyához hasonlóan az eperben is rengeteg antioxidáns rejtőzik, ami nemcsak az öregedési folyamatokat gyorsító szabad gyököket semlegesíti a szervezetben, hanem komolyabb betegségek megelőzésében is fontos szerepet játszik.

2. Szuper C-vitamin-forrás

Kevesen tudják, hogy nyolc szem eperben több C-vitamin található, mint egy narancsban, amiről már gyerekként megtanultuk, hogy tele van ezzel a vitaminnal. Ennek köszönhetően nemcsak az immunrendszerre hat kedvezően, hanem erősebbé és rugalmasabbá teheti az ereket, miközben a kollagéntermelést is pozitív irányban befolyásolja. Nem elhanyagolható az sem, hogy a C-vitamin elősegíti a vas felszívódását, ami különösen a nők számára lényeges.

3. Egyensúlyban tartja a vércukorszintet

Több kutatás is rávilágított arra, hogy az eper megelőzheti a vércukorszint hirtelen kiugrását vagy épp lecsökkenését, így elejét veheti sok kellemetlenségnek – mint amilyen a hízás, a megmagyarázhatatlan hangulatingadozás vagy ólmos fáradtság.

Egy maréknyi eper (Image by Pexels from Pixabay)

4. Természetes gyulladáscsökkentő

A szervezetben zajló gyulladásos folyamatokra is kedvezően hathat az eperfogyasztás, amihez a tudósok szerint elegendő hetente 3-4 alkalommal szemezgetni belőle. Ez a nyári hónapokban igazán nem igényel komoly erőfeszítést!

5. Karcsúsít és okosít

Az eper elsősorban az antocián nevű növényi pigmentnek köszönheti élénkpiros színét. Ez nem csak mutatóssá teszi a gyümölcsöt, hanem a zsírpárnák csökkenéséhez is hozzájárulhat, ráadásul a memóriát is javítja! (Ugye mondanunk sem kell, hogy hiba kizárólag az epertől várni a fogyást, de egy kis odafigyeléssel, mozgással és eperfogyasztással gyorsabban megszabadulhatsz a felesleges kilóktól!)

6. Bűntudat nélkül eheted

Mivel 100 grammonként mindössze 33 kalóriát juttat a szervezetbe (cukorból pedig körülbelül 4,8 grammnyit tartalmaz), akkor sem kell lemondanod az eper fogyasztásáról, ha vigyázol a vonalaidra.

7. Védi a fogakat

Az eperben xilit is található, ami segíthet a fogszuvasodás és a fogkőképződés megelőzésében, sőt természetes fogfehérítőként is bevetheted! Ehhez elég egy epret félbevágni, és a gyümölccsel áttörölgetni a fogakat, amik az eper enyhe savtartalmának köszönhetően ragyogóvá válnak.

8. Jót tesz a csontokkal és az ízületekkel

Az amerikai Arthritis Foundation felmérései szerint azok, akik rendszeresen és nagyobb mennyiségben esznek epret, harmadára csökkenthetik az ízületi gyulladás kialakulásának esélyét. A már meglévő kellemetlenségeket is enyhítheti, sőt reumás panaszok és köszvény esetén is jó szolgálatot tehet az eper.

Gusztusos és egészséges (Image by croisy from Pixabay)

9. Változatosan fogyaszthatod

Mivel önmagában is zamatos, semmi szükség arra, hogy tálalás előtt megszórd porcukorral. A mediterrán országokban meglocsolják egy kis balzsamecettel, vannak azonban olyanok is, akik szerint egy csipetnyi fekete borssal kell meghinteni. Ha ezeket túl merész párosításnak érzed, próbáld ki friss mentával, citromfűvel vagy fahéjjal!

10. A teraszon is megterem

Nem kell hatalmas kerttel rendelkezned, ha saját termesztésű eperre vágysz, ez a gyümölcs ugyanis cserépben is jól érzi magát, és szépen terem. Akár magról is ültetheted, sokkal hatékonyabb azonban, ha egy palántát vásárolsz, ami kis szerencsével már most is ontja a gyümölcsöket. 

Eperallergia? Létezik!

  • Sok-sok jótékony tulajdonsága mellett tudnod kell azt is, hogy az eper allergiás reakciókat is kiválthat, mégpedig elég változatos formában. Viszketést érezhetsz a szájpadlásodon, megduzzadhat az ajkad és a nyelved, szerencsétlenebb esetben pedig hastáji görcsök és garatvizenyő jelezheti a bajt. Az sem ritka, hogy eperfogyasztás után viszkető csalánkiütések jelentkeznek, amelyek általában kezelés nélkül, maguktól elmúlnak pár óra alatt. Ha súlyos allergiás
  • reakció lép fel, a viszkető hólyagok mellett ajak-, nyelv- és/vagy szemhéjduzzanat alakulhat ki, ami akár életveszélyessé is válhat, ezért tanácsos azonnali orvosi segítséget kérni!
  • Svéd kutatók jöttek rá arra is, hogy az eperben akad egy olyan fehérje, amelyik látványos hasonlóságot mutat a sokakat allergizáló nyírfapollennel, így ha allergiás vagy a nyírfa pollenjére, a keresztallergia veszélye miatt jobb, ha nem kockáztatsz az eperfogyasztással!
  • A gyermekorvosok és a védőnők nem győzik elégszer elmondani, hogy a gyerekeket egy, de sokak szerint inkább két éves korukig nem ajánlott eperrel kínálni, mivel túlérzékenységet okozhat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top