Július első napjaiban már kapható lesz a hazai dinnye. A szezon valamivel később kezdődik, s a szakemberek egyelőre annak ellenére jó esztendőre számítanak, hogy az időjárás feladta a leckét – írja a Magyar Nemzet.
„Június utolsó, illetve július első napjaitól jelenhet meg nagy mennyiségben a magyar dinnye, az időpont az átlagos szezonkezdethez képest egy-két hetes csúszást jelent. Ennek oka, hogy az ültetés után a szokásosnál hűvösebb volt” – mondta el Ledó Ferenc, a FruitVeB elnöke. A mostani kánikula ugyanakkor felgyorsíthatja az érést, mivel a dinnye fejlődését alapvetően segíti a forró és száraz időjárás.
Július 15-ig jellemzően a spanyol és a görög dinnyék uralják a piacot. Eddig az időpontig a hazai termés a belső piacot kell hogy ellássa. Július közepétől a mediterrán országokban leterem a dinnye, ezért azt követően már a magyar termés jelenik meg az exportpiacokon is.
A görögdinnye termőterülete Békés megyében csökkent, elsősorban a munkaerőhiány miatt, ugyanakkor Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében némileg nőtt. Átlagosan évi 180–230 ezer tonnát takarítanak be a termelők, idén várhatóan 200 ezer tonna körül alakulhat a termés.